Časopis za pokrajino Posavje
13.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Leto 2020, kot kaže, skromno s prireditvami

Objavljeno: Torek, 12.05.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
brezice_moje_mesto_2019_petek108

Prizorov z množico obiskovalcev – fotografija je z lanskega festivala Brežice, moje mesto – očitno še kar nekaj časa ne bo.

Zagotovo si marsikdo v tem času zastavlja vprašanje, kaj bo letos s (pred)poletnimi dogodki in prireditvami, predvsem tistimi večjimi na prostem, ki so do zdaj privabljali množice obiskovalcev. Že zdaj je jasno, da bo v času epidemije le-teh bore malo, tudi v Posavju, tisti, ki se bodo morda vseeno odvijali, pa bodo zaznamovani s posebnimi navodili za preprečevanje okužb z novim koronavirusom.

Pogledali smo po posavskih občinah, kjer organizatorji vsakoletnih prireditev potrpežljivo čakajo na »zeleno luč« s strani pristojnih, da bodo lahko ponovno organizirali v svojih letnih programih načrtovane dogodke. Kot kaže zaenkrat, bo sicer do uresničitve le-tega minilo še kar nekaj časa, pred dnevi je predvsem glasbenike in organizatorje prireditev razburila razpredelnica, ki jo je objavilo gospodarsko ministrstvo in kaže, da je s festivali in koncerti za letos celo konec – predlagan datum za sprostitev tega ukrepa je namreč 1. 1. 2021, a kot zatrjujejo na ministrstvu, gre le za predlog in je datum le za orientacijo ter nadaljnjo diskusijo. Nekaj večjih dogodkov v Posavju je za letos že odpovedanih, saj je sezonsko vezane dogodke težko prestavljati na kasnejši čas.
Festival piva 2019 - cpt (67)

Letos odpadeta tudi Festival piva v starem mestnem jedru Krškega ...Odpovedan krški Festival piva ...

Kot nam je sporočila direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič, so v maju predvideli dogodek Festival piva, ki je v Krškem tradicionalen in bo zagotovo odpovedan. »Šele po 20. maju bomo lahko načrtovali junijske prireditve,« dodaja. V načrtu je Poletni piknik v parku v mestnem parku pri knjižnici, ki je bil lani izveden prvič in je lepo uspel. Poletni piknik v parku bodo, če bodo program lahko prilagodili razmeram, izvedli v soboto, 13. junija. »Tudi partnerstvo pri dogodku bo odvisno od usmeritev posameznih inštitucij, vsekakor bi si želeli, da pri dogodku sodelujeta JSKD in Valvasorjeva knjižnica Krško. Nekako upamo, da bo izvedljiv, kajti namenjen je družinam, prostora pa je tudi precej, da se bodo udeleženci lahko razporedili po parku,« pojasnjuje Ogorevc Račičeva. Tudi Ribiški dan na videmski tržnici bodo nekako prilagodili in ga izvedli, zatrjuje. »Če bo mogoče, tudi v juniju, če ne pa v prvi polovici jeseni. Program verjetno ne bo tako bogat, je pa cilj dogodka, da se prebivalce osvešča o pomenu uživanja sladkovodnih rib.« Direktorica CPT Krško srčno upa, da bodo razmere poleti ugodne in bodo julija lahko izvedli Poletni spin malin ter konec avgusta tudi dogodke v sklopu Okusov Posavja.
_FOT7163

... in 10. festival modre frankinje v Sevnici ...… brežiški festival BMM ...

V Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice so, kot nam je odgovorila direktorica Mateja Gerjevič, doslej – do konca junija – odpovedali večjo prireditev na prostem in dogodke v prostorih zavoda. To pomeni, da so morali odpovedati letošnji festival Brežice, moje mesto z vsemi spremljevalnimi dogodki (Nušin večer, Kuhna na ulci, Kozmusov tek …) ter mesečne dogodke (koncerte, stand up, otroške predstave, jam session itd.). Negotovi so tudi še glede izvedbe Mestne promenade, Poletja v mestu, Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice in nekaterih ostalih prireditev na prostem, pri čemer čakajo na konkretnejša navodila s strani države. »Dogodke, ki bi jih zavod ob morebitni sprostitvi ukrepov izvedel, bomo obarvali predvsem lokalno. Na ta način bi ponudili težko pričakovana dogajanja in okrepili zavedanje lokalnega,« poudarja Gerjevičeva in dodaja, da si želijo izvesti dogodke, predvsem tiste manjše, na odprtem, »vendar velja pri vseh napovedih previdnost, kajti izvedba ni odvisna od naše želje in volje, ampak od odločitev pristojnih državnih institucij in ustanovitelja, Občine Brežice«.
Radeski splav 004 (17)

... medtem ko Dnevi splavarjenja 2020 v Radečah zaenkrat še niso odpovedani, ampak načrtujejo njihovo prestavitev z junija na september (fotografija je z lanske otvoritve četrtega radeškega splava).… sevniški festival modre frankinje

Tudi v Sevnici so že morali odpovedati nekaj prireditev in dogodkov, je navedla direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek. V marcu so tako odpadli Ženski modno-kulinarični večer, dogodek Lutkart in lutkovna predstava za otroke ob svetovnem dnevu lutk ter ena kulturna abonmajska predstava. Po njenih besedah so morali odpovedati vse dogodke, delavnice in srečanja v MC Sevnica ter uporabo športnih objektov. Na gradu Sevnica niso postavili načrtovanih razstav, izvajali vodenih ogledov za obiskovalce, animiranih ogledov za otroke, odpovedane so bile poroke. Ob svetovnem dnevu zemlje (22. aprila) so imeli v načrtu nadgraditi dogajanje na tematski poti Gozd je kultura z dogodkom, ki bi vključeval več različnih aktivnosti, kar pa imajo namen narediti v kasnejšem terminu. Odpovedali so tudi že Sevn'ško kuhinjo, načrtovano za 22. maj, in 10. festival modre frankinje, ki bi moral biti 8. junija. »Oba dogodka bomo poskusili organizirati v jesenskem času. Bomo pa v sklopu projekta Modra frankinja – žametno vino Posavja v mesecu maju izvedli digitalno mednarodno konferenco, ki je bila načrtovana za izvedbo v aprilu,« še omenja Pernovškova.
PMB-Nevenka in sošolci (14)

Kdaj bodo v muzejih in galerijah lahko spet organizirali odprtja razstav z udeležbo obiskovalcev, zaenkrat še ni znano.Dnevi splavarjenja septembra?

»KTRC Radeče je bil zaradi epidemije in prilagajanja trenutnim razmeram primoran samo v spomladanskem času odpovedati več kot 50 dogodkov,« je izpostavila direktorica Duška Kalin in dodala, da dokler velja ukrep prepovedi zbiranja na javnih mestih, dogodkov ne bodo izvajali. Eden takih, ki visi v zraku, so Dnevi splavarjenja 2020, ki so bili predvideni v juniju. »Razmišljamo v smeri, da bi se izvedba dogodka prestavila na september, vendar pa bo končna odločitev sprejeta, ko bo bolj jasno, kakšni ukrepi za zajezitev covida-19 bodo sledili v nadaljevanju,« pojasnjuje in še dodaja, da bo vzpostavitev turističnih voženj s splavom v veliki meri odvisna od zagona celotnega turizma na eni in od stanja na reki Savi na drugi strani. Začenja se namreč rekonstrukcija ceste Zidani Most–Radeče in posledično plovba v delu glavne sezone ne bo možna.

Nekaj večjih dogodkov v Posavju je za letos že odpovedanih.

Kulturnih dogodkov še ne bo

Kljub temu da so kulturne ustanove, se pravi muzeji in galerije, prejšnji teden spet odprle svoja vrata za obiskovalce, v njih še nekaj časa ne gre pričakovati dogodkov z več obiskovalci. Kot pravi direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc, je bila kultura, podobno kot turizem, prva panoga, ki se je zapirala in bo med zadnjimi, ki bodo lahko v popolnosti znova začeli s svojo dejavnostjo. V enoti KD Krško so bile do danes odpovedane vse v spomladanskem času načrtovane abonmajske predstave in koncert glasbenega abonmaja, predavanja v sklopu Bohoričevega leta, drugi izvenabonmajski dogodki v lastni organizaciji kot tudi predstave, koncerti in drugi dogodki zunanjih organizatorjev. Ker abonmajskih dogodkov ni mogoče prenesti v jesenski čas, bodo abonentom ponudili nekaj alternativnih predlogov ali pa vračilo dela denarja. Izvajanje programa ob Bohoričevem letu bodo skupaj s sodelujočimi partnerji lahko smiselno podaljšali v leto 2021, pravi Planinčeva in dodaja, da je bil v Mestnem muzeju Krško načrtovan niz dogodkov ob 10-letnici ustanovitve muzeja, razstava iz Štovičkove zbirke, otvoritev prve letošnje razstave v Galeriji Krško in spomladanska fotografska razstava na gradu Rajhenburg. Razstavo Roberta Lozarja so se odločili postaviti v prostor Galerije Krško 25. maja brez otvoritvenega dogodka, s povabilom vsem ljubiteljem sodobne likovne umetnosti, da si razstavo ogledajo do konca junija. Še vedno je v Mencingerjevi hiši na ogled odmevna razstava 80. so bila leta ... v Krškem. Na gradu Rajhenburg delajo na novi stalni razstavi Gospodje Rajhenburški, njeno odprtje načrtujejo v poznojesenskem času oz. pozneje, ko bodo razmere dopuščale. »Kar se tiče javnih dogodkov poleti in potem v jesensko-zimskem času, imamo izdelanih več hipotetičnih scenarijev, ki upoštevajo različne omejitve kapacitet prizorišč in drugih omejevalnih ukrepov, zato bo tudi dokončni program prilagojen razmeram in ukrepom, ki bodo ob odprtju v veljavi. Ostale muzejske dogodke, načrtovane v prvem polletju, zaenkrat načrtujemo v drugi polovici leta, ob podaljšanju ukrepov jih bomo ali prestavili v naslednje programsko leto ali pa jih nekaj tudi odpovedali,« pojasnjuje. V KD Krško imajo sicer že pripravljen program iz cikla Poletje na gradu s koncerti in predstavami ter poletni kino. »Takoj ko dobimo zeleno luč za tovrstne dogodke, ga bomo z največjim veseljem objavili in povabilu k obisku,« pove.

Kultura je bila med prvimi panogami, ki so se zapirale, in bo med zadnjimi, ki bodo lahko znova začele s svojo dejavnostjo.

Posavski muzej Brežice, ki ga kot direktorica vodi Alenka Černelič Krošelj, je moral odpovedati vse prireditve, koncerte, javna vodstva, druge delavnice in obrazstavne programe, ki bi se morali zgoditi od 10. marca dalje. Prestavili so tudi delavnice projekta Znanje in veščine iz depoja, načrtovane razstave pa bodo zagotovo odprli, če ne drugače, simbolično, poudarja Černelič Krošljeva. 18. maja, na mednarodni muzejski dan, bodo skupaj z KD Krško in Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki predstavili skupno spletno razstavo o ženskah, ki so pustile neizbrisne sledi. Dva dni kasneje pa bodo v PMB simbolično odprli Posavsko muzejsko vitrino ob 100-letnici rojstva čebelarke Slave Račič. »Če bo mogoče, bomo najprej uporabljali dvorišče in teraso. To sta dva zunanja prostora, ki sta primerna za različne aktivnosti in lahko tudi zagotovimo zahtevane razmike,« pojasnjuje. Direktorica PMB še upa, da bodo lahko izvedli kino na grajskem dvorišču, koncerte in tudi delavnice, ki so del projektov, ki niso zaustavljeni. »Veliko je odvisno od navodil, koliko bo dovoljenih obiskovalcev naenkrat in kakšne bodo zahteve. Ravnali bomo tako, da bodo naši obiskovalci in sodelavci varni. To pa verjamemo, da je mogoče,« je še odgovorila.

Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki se je, kot nam je sporočil direktor Goran Milovanović, porušil načrtovan in z drugimi usklajen urnik otvoritev razstav v tem obdobju, ko jih obišče tudi največ ljudi. Spomladanska odprtja razstav so morali pomakniti v prihajajoče mesece, pri čemer je omenil razstavo grafične umetnice Tine Mohorović, ki jo bodo v Lamutovem likovnem salonu brez udeležbe obiskovalcev odprli 18. maja na mednarodni muzejski dan. V bližnji prihodnosti načrtujejo še gostovanje razstave Osamljenosti v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota, nekoliko več težav z logistiko pa imajo pri dveh mednarodnih projektih – razstavah italijanskega umetnika Armanda Marrocca, ki živi in deluje v Milanu (mestu, ki je v pandemiji med najbolj prizadetimi), in banjaluškega umetnika Slobodana Vidovića. »Z vsemi partnerji smo v nenehnem kontaktu in glede na trenutno stanje načrtujemo, da bi bilo možno transporte umetnin organizirati konec maja ali začetek junija,« ob tem pravi Milovanović in dodaja, da ostale, predvsem glasbene prireditve v prostorih galerije (npr. Festival kulture Kostanjevica) skušajo snovati v prirejeni obliki za letošnje poletje, vendar se bodo ravnali po takratnem stanju. Po njegovih besedah je leto 2020 vsekakor nepredvidljivo, »saj ne vemo, kaj nas čaka v jesenskih mesecih in tudi v naslednjem letu, oteženo je organiziranje večjih mednarodnih projektov, ki jih snujemo za naslednja leta, saj je treba določene dogovore in oglede umetnin na terenu izvesti v živo, pa vendarle upamo, da se bo v teh časih stiske notranja potreba po konzumiranju umetnosti pri obiskovalcih povečala, da bodo ugotovili, da tovrstne aktivnosti zelo dobro vplivajo na njihovo počutje in splošno vzdušje v družbi, Galerija Božidar Jakac pa je prav gotovo dovolj velika, da vsem obiskovalcem zagotovimo dovolj nemoten, predvsem pa varen ogled naših razstav«.

R. R., foto: arhiv PO in organizatorjev

Prispevek je v nekoliko skrajšani obliki objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 13. maja 2020.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Igrače

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito