Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letos smo obiskali Kostanjevico

Objavljeno: Ponedeljek, 11.03.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Letos smo obiskali Kostanjevico
Na Ljudski univerzi Krško med drugim deluje tudi Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki letos slavi že 20-letnico svojega delovanja. Vsako leto razpisujejo številne krožke za upokojence, ki so v glavnem brezplačni in jih starejši pridno obiskujemo.

Zanimiva popestritev vsakdanjega življenja za upokojence! Nekateri se že peto leto srečujemo v krožku »SPOZNAJMO KRAJE V NAŠI OKOLICI«. Pa se v resnici držimo zgolj krajev v naši bližnji okolici. Kako zanimivi, bogati, tako s kulturno kot z naravno dediščino, so številni med njimi. Dostikrat se niti ne zavedamo njihovega pomena.
Letos smo obiskali Kostanjevico


V študijskem letu 2018/2019 smo začeli  z dolenjskimi Benetkami-Kostanjevico na Krki. Kot se spodobi, smo v novembru odšli najprej na ekskurzijo v Kostanjevico. Začeli smo v znamenitem samostanu, ki smo si ga pod strokovnim vodstvom tamkajšnje kustodinje Adrijane Petrič temeljito ogledali. Tudi na tem mestu se ji prisrčno zahvaljujemo za izjemno strokovno in prijetno vodenje. Žal pa smo kmalu ugotovili, da bi tukaj lahko preživeli ves dan, če bi si hoteli natančno ogledati vse razstave. Zato smo nekatere le bežno preleteli, saj smo imeli namreč dogovorjeno malico pri Žolnirju, nato pa še sprehod po mestu pod vodstvom lokalne vodnice.  Čeprav je bil turoben jesenski dan, smo si navdušeno ogledovali zanimivosti mesta in poslušali številne zgodbe o znamenitih meščanih, ki so tod živeli in pustili svoj pečat v preteklosti. Zanimivo je, da naš veliki arhitekt Jože Plečnik nikoli ni bil v Kostanjevici, pa je čutiti toliko njegovega vpliva.

Ker je dan prehitro minil, da bi spoznali vse o Kostanjevici na terenu, smo sklenili, da ji namenimo še nekaj srečanj kar v učilnici na Ljudski univerzi Krško. Tako smo si za uvod najprej ogledali film »Prijateljstvo je najvišja oblika ljubezni«, ki sicer govori o prijateljstvu med Emilijo Fon in Plečnikom, a nam prikaže tudi številne »slike« iz Kostanjevice nekoč in danes. Poslušali smo Evo Župnek Petelin, ki nam je mesto predstavila po svojih izsledkih iz srednjeveškega urbarja, ki ga je sama podrobno predelala. Kostanjevčanka Vida Vukčevič, tudi članica naše skupine, nas je seznanila z številnimi zgodbami iz resničnega življenja meščanov v preteklosti. Spomine na življenje v Kostanjevici je predstavila še ena članica naše skupine Tatjana Umek, ki jih je ohranila po pripovedovanju svoje drage prijateljice Staše Šoba (žal že pokojne). Kot običajno pa nam je čudovite fotografije iz ekskurzije v Kostanjevico predstavil animator krožka Spoznajmo kraje v svoji okolici Slavko Pirc. Spoznavanje Kostanjevice in potep po mestu je bilo res zanimivo doživetje.

Na naslednjih srečanjih smo se seznanili tudi s knjigo Leskovec skozi čas. Kar štirje člani krožka smo bili avtorji nekaterih poglavij v knjigi. V goste smo povabili tudi Katjo Puntar in Jerneja Rihterja. Za zaključek študijskega leta smo se namenili še na ekskurzijo po Krakovskem gozdu. V naslednjem študijskem letu pa načrtujemo obisk Koprivnice, Podsrede, Pišec in Posavskega muzeja Brežice. Če bi se nam še kdo rad pridružil pri spoznavanju zanimivosti naših krajev, naj pokliče na Ljudsko univerzo Krško.
 
Zapisala mentorica krožka: Zdenka Horvat
Fotografije: Slavko Pirc, animator krožka Spoznajmo kraje v svoji okolici
 
« Nazaj na seznam
»