Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letos so pražili krompir v Bovcu

Objavljeno: Nedelja, 10.09.2023    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Festival prazenega krompirja v Bovcu (2)

Svetovnega festivala praženega krompirja se je udeležila tudi ekipa AKŽ Tržišče.

Letošnji 23. svetovni festival praženega krompirja je na prvo septembrsko soboto potekal v Bovcu v prekrasni dolini Soče. Na festivalu je sodelovalo okoli 50 ekip iz Slovenije in tujine. Med njimi je bilo šest ekip iz sevniške občine, tri so bila iz KS Tržišče in med njimi je bil tudi Aktiv kmečkih žena Tržišče.

Na prizorišču na Letališču Bovec nas je pričakalo lepo sončno jutro. Organizator je že imel postavljene stojnice. Vso opremo za praženje krompirja (plin, ponev, kuhalnice, krompir, mast, sol …), ki smo jo pripeljali s seboj, smo razložili in začeli s pripravami za praženje, a najprej smo si privoščili kavo in nato okrasili stojnico, nato je del ekipe začel z lupljenjem in rezanjem krompirja, drugi del je pripravljal čebulo in klobase. Po naši lastni recepturi spražimo tudi sevniške grajske klobase in jih dodamo praženemu krompirju, ki ga na koncu zalijemo še z malkovškim cvičkom (nekaj pa ga je ostalo za žejna usta). Ko je odigrala godba in odpela krompirjeva himna, smo začeli deliti pražen krompir med obiskovalke in obiskovalce, ki so bili že neučakani. Poleg krompirja smo za degustacijo ponudile še krompirjevo pito, nekaj peciva ter kruh in krompirjevo marmelado, skuhano iz mladega krompirja. Obiskovalcem je bila zelo okusna.

Krompir Bella rosa in čebulo smo pridelale na naši samooskrbni njivi v Tržišču. Navkljub vremenskim nevšečnostim je bil pridelek kar dober, še posebej čebula, ki je bila skoraj debelejša kot krompir. Ker je to svetovni festival, nas povabijo tudi v tujino. Bile smo že na Madžarskem in v Italiji. Naslednje leto smo pražilci krompirja vabljeni na Hrvaško, v Reko.

Fani Borštnar, predsednica AKŽ Tržišče
« Nazaj na seznam
»