Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letošnja bučna pravljica pri Bračunovih v znamenju trgatve

Objavljeno: Ponedeljek, 01.10.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
buce_bracun_pavlova_vas16

Brez Poldka in Polde pač ne gre ...

»Trgatev in furnga« – pod tem naslovom sta tudi letos, že 14. leto po vrsti, Marija in Milan Bračun iz Pavlove vasi postavila razstavo buč, ki ji lahko rečemo kar bučna pravljica, saj vsako leto privabi številne poglede mimoidočih, ki se največkrat kar ustavijo, da bi si ogledali to zelo zanimivo in izvirno bučno postavitev.

buce_bracun_pavlova_vas52

Za vso bučno pravljico stojita Marija in Milan Bračun.

Po besedah gospe Marije, izpod rok katere vse te buče »oživijo« in katere domišljija ne pozna meja, je z letošnjo izbrano zgodbo skušala spomniti na to, kako je trgatev potekala pred 50 in več leti. Takrat je bil to velik praznik za vse člane družine pa tudi vse tiste, ki so prišli pomagat v vinograd. Naj samo naštejemo nekaj »junakov« letošnje postavitve: nepogrešljiva Poldek in Poldka, ki delo porazdeljujeta med delavce – včasih so se imenovali težaki –, slednji so na delo klicani z rogom; ljubljanski gostilničarji oz. gospoda s svojimi damami, ki so prišli po vino, ki se je včasih prodajalo na veliko, v sodih; delavci – berači, med njimi brentač s posebno palico, ki je letošnja najdaljša buča; številni otroci, ki so se v času trgatve nahajali bodisi v vinogradu bodisi doma – prvi so pobirali jagode in se igrali, drugi pa so spali ali pa, predvsem večji otroci, ustvarjali pod milim nebom in njihovi izdelki so v t. i. ustvarjalnem kotičku razstavljeni poleg; živina, ki vleče sod vina; kuharice, ki kuhajo za berače; razne živali (goske, race, žabe, kače, majhen ribnik somov, ki jih napada krokodil). Seveda ne sme manjkati tudi klopotec. Še poseben poudarek pa sta letos dala čevljem, saj včasih ni bilo ravno samoumevno, da bi bili ljudje, predvsem pa otroci, obuti v čevlje.

Zakonca Bračun – gospod Milan je tako kot vsako leto poskrbel predvsem za logistični del, saj je bilo treba najprej vse buče pripeljati z njive na vrt – sta letos postavila kar 790 buč različnih velikosti in oblik, skupno pa sta jih z njive zvozila kar 1200, najtežja med njimi je tehtala tudi 70 kilogramov. Razstavo sta začela postavljati že konec avgusta, po dobrem mesecu pa je dokončno na ogled vsem, ki pridejo mimo ali pa se vnaprej najavijo. Lani sta zaradi ugodnega vremena buče dokončno pospravila šele 15. novembra, obiskovalci – teh je bilo več kot 600 – pa so prihajali tudi s Koroške in nekaterih drugih slovenskih krajev.

V teh dneh se je na ogled buč med drugimi najavil pišeški vrtec, zagotovo se bo skozi ves oktober (in mogoče še del novembra) na naslovu Pavlova vas 15a zvrstilo veliko obiskovalcev od blizu in daleč, ki bodo imeli kaj videti, deležni pa bodo tudi nadvse prijaznega sprejema in gostoljubja gospe Marije in gospoda Milana.

R. R.
« Nazaj na seznam