Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letošnja sejem rokodelskih znanj in grajska tržnica starin posvečena vsem učiteljem

Objavljeno: Sobota, 05.10.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
posavski_muzej_brezice_sejem_rokodelskih_znanj77

S soncem obsijano brežiško grajsko dvorišče med sejmom rokodelskih znanj in grajsko tržnico starin

Posavski muzej Brežice je na prvo oktobrsko soboto ponovno gostil sejem rokodelskih znanj in grajsko tržnico starin, ki sta zadnja leta združena v oktobrski dogodek, katerega namen je prikaz tradicionalnih obrti, predstavitev in prodaja rokodelskih izdelkov ter predstavitev, prodaja in izmenjava zbirateljskih predmetov - starin.

posavski_muzej_brezice_sejem_rokodelskih_znanj31

Obiskovalci so na stojnicah našli marsikaj uporabnega.

Letošnja sejem in tržnica sta bila posvečena vsem učiteljem, prenašalcem znanja in veščin, saj prav 5. oktobra obeležujemo svetovni dan učiteljev. V ta namen je potekalo tudi javno vodstvo s kustosinjo Oži Lorber po Spominski razstavi Alenke Gerlovič, ki je bila tudi izjemna in nagrajena pedagoginja. Vodstvo so posvetili njenemu delu in stoletnici njenega rojstva.

posavski_muzej_brezice_sejem_rokodelskih_znanj42

Članice KD Leskovec pri Krškem so prikazale izdelavo rož iz krep papirja.

Kot je dejal Boštjan Kolar, kustos pedagog iz Posavskega muzeja Brežice, se je na stojnicah na grajskem dvorišču predstavilo 20 rokodelcev in trije zbiratelji starin, članice KD Leskovec pri Krškem so prikazovale rokodelsko veščino - izdelavo rož iz krep papirja, muzej je pripravil dve delavnici oz. ustvarjalnici za otroke in družine, in sicer izdelavo tradicionalnih plovil na reki Savi in njenih pritokih (nastala v okviru projekta Oživimo savske zgodbe) ter okraševanje piškotov v obliki krškopoljcev, zdaj že reden gost Vlado Nunčič pa je z igranjem na lajno in oprekelj privabljal mimoidoče na grajsko dvorišče. Kolar je dodal, da vsako leto na sejem pride tudi nekaj novih rokodelcev, zbiratelji pa so večinoma isti, ker jih je tudi težje dobiti.

Po meglenem začetku dogajanja, ko je tudi rahlo deževalo, se je kmalu prikazalo jesensko sonce, ki je na prizorišče sejma in tržnice privabilo kar lepo število obiskovalcev, ki so jim bile na voljo različne stvari, od ročno izdelanega tekstila, nakita, čajev, sirupov, medu do izdelkov iz lesa in še marsičesa.

R. R.
« Nazaj na seznam