Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letošnje jaslice v Cerkljah ob Krki prikazujejo zgodovino odrešenja

Objavljeno: Sobota, 26.12.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
jaslice_v_cerkljanski_cerkvi_2020 (10)

Pod cerkvenim oltarjem so postavljene jaslice – Jezusovo rojstvo, obisk pastirjev in sveti trije kralji.

Ker v župniji Cerklje ob Krki po lanski krstni izvedbi zaradi veljavnih vladnih ukrepov letos niso mogli izpeljati drugih živih jaslic, čeprav je prizorišče pod cerkvijo še veliko bolje pripravljeno, so se še toliko bolj potrudili in v župnijski cerkvi sv. Marka postavili bogate jaslice, ki prikazujejo zgodovino odrešenja.

jaslice_v_cerkljanski_cerkvi_2020 (40)

Sedem prizorov pred Jezusovim rojstvom, kjer prevladuje modra barva

Kot je postavitev jaslic predstavil domači župnik mag. Janez Žakelj, so izbrali sedem prizorov pred Jezusovim rojstvom, kjer prevladuje modra barva, tri prizore samega rojstva in zopet sedem prizorov Jezusovega življenja. Jaslice se pričnejo v ženski kapeli s stvarjenjem, kako je Bog nekdaj govoril po prerokih, si izvolil Izrael za svojo ljudstvo in si v njem izbral Marijo kot mater svojemu sinu. Prikazani so torej dogodki pred Jezusovim rojstvom (stvarjenje, izvoljena dežela, preroki, angelovo oznanjenje, obisk pri Elizabeti, Jožefove sanje in popis prebivalstva). Na sredini cerkve pod oltarjem so postavljene jaslice – Jezusovo rojstvo, obisk pastirjev in sveti trije kralji. V moški kapeli pa so predstavljeni dogodki po Jezusovem rojstvu. Najprej se spomnimo adventne in trikraljevske akcije, nato pa si sledijo prizori: darovanje v templju, beg v Egipt, Janez Krstnik, skušnjave, Jezusovo javno delovanje s čudeži (Kana) in Jezusove prilike (dobri pastir in usmiljeni Samarijan), zadnja večerja, smrt (grob) in vstajenje ter Cerkev danes v delovanju Svetega Duha po svetem krstu, ki smo ga prejeli, in drugih zakramentih. "V jaslice smo posebej vpeti tudi mi z Jezusovim vstajenjem in našim krstom, ko smo postali Božji otroci," dodaja.
jaslice_v_cerkljanski_cerkvi_2020 (24)

Maketa Jeruzalema iz Jezusovega časa, ki jo je izdelal cerkljanski župnik mag. Janez Žakelj


Župnik še posebej poudari dve maketi, ki sta sestavni del jaslic, in sicer maketo Svete dežele, ki je narejena v razmerju: dolžina 1 cm - 3 km; višina: 1 cm - 100 m, ter maketo Jeruzalema iz Jezusovega časa, kjer je razmerje približno 10 cm -150 m. "Reliefi in zgodovina nam konkretno prikažejo, kje in kako so se dogodki odvijali, da to ni neka pravljica ali mit …" pravi Žakelj. Poleg njega sta pri postavitvi jaslic sodelovali še Martina in Andreja Dvornik, Barbara Marn pa je nabrala mah.

Po župnikovih besedah se velikokrat zgodi, da stvari bolje razumemo, če jih gledamo čim bolj celostno, da jih znamo uvrstiti v določen zgodovinski okvir ter da poudarimo, od kod nekaj prihaja, identiteto in tudi kaj je smisel. "Podobno je tudi pri jaslicah. Je to zgolj rojstvo enega otroka tam v hlevu ali je zadaj še kaj več? V Cerkljah smo se letos potrudili, da bi to vrzel nekoliko zapolnili in tako prikazali jaslice v toku celotne zgodovine odrešenja," ob tem še pojasni cerkljanski dušni pastir.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam