Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letošnji praznik kozjanskega jabolka brez sejma

Objavljeno: Torek, 06.10.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Marija Sušnik

Marija Sušnik

V soboto, 10. oktobra, ob 11. uri bomo v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odprli razstavo Starih sort jabolk. Razstava starih sort jabolk je v programu Kozjanskega jabolka tradicionalna in tudi letos sta jo avtorja razstave Adrijan Černelč in Vesna Zakonjšek pričela pripravljati že v poletnih mesecih.

Število sort nam priča o bogati biotski raznovrstnosti, kar pa je velika prednost in bogastvo ohranjene tradicije na podeželju. Na razstavi je prisotno nekaj poletnih, v glavnem pa so prisotne jesenske in zimske sorte. Med njimi so carjevič, rdeči ovčji nos, zlata parmena, krivopecelj, renete … Na razstavi bo preko 70 različnih sort jabolk iz visokodebelnih travniških sadovnjakov.
Ivanka z irisi

Ivanka z irisi


 
Razstavo starih sort jabolk letos spremlja razstava Cvetje ob plotu avtorice Marije Sušnik

Marija Sušnik je letos konec meseca julija dopolnila 90 let in ob tej priložnosti smo v Kozjanskem parku v Slovensko bavarski hiši pomagali predstaviti njeno razstavo z naslovom CVETJE OB PLOTU. Z Marijo Sušnik, ki se sama opiše kot občasno literarno zapisovalko svojega življenjskega okolja, drobnih doživetij, skritih želja in neizsanjanih sanj, smo sodelovali v preteklih več kot dveh desetletjih kar nekajkrat.
rudbekija ob plotu

Rudbekija ob plotu


 
Sušnikova zase pravi: »Terensko delo je spremljalo večji del mojega življenja. Kot sodna cenilka kmetijske stroke sem spoznavala prebivalce, njihovo družinsko življenje, ki je povezano z naravnimi sožitelji in samooskrbnim kmetijstvom. Imela sem priložnost spoznati skrite kotičke v hribovskih, težko dostopnih predelih in v odprtih dolinah reke Sotle do izliva v Savo.

Svoja opažanja sem ohranjala s fotografiranjem in opisovanjem redkih, samoniklih rastlin, ki so bile dostikrat skrite v senci zelenja, grmičevja ali dreves. Naj sem se prevažala ali pešačila, vedno sem z zanimanjem opazovala podeželske vrtove, plotove in druge ograje, po katerih se je razbohotilo najlepše cvetje, okrasno cvetoče grmičevje, ki je napajalo svoje korenine iz rodovitne vrtne zemlje.

Z opisanimi doživetji je potekalo moje življenje doma, v Srednji kmetijski šoli, v delovnem razmerju od 19. do 90. leta. Nič posebnega, bil je to omejen prostor, vendar v njem nisem ničesar pogrešala. Zadovoljna sem, da so bili dnevi preživeti v zelenem, cvetočem in čistem okolju – tisti dnevi, ki si jih je vredno zapomniti,« je zapisala marca 2020.
 
Marija Sušnik je opisala 22 vrtov predvsem z območja Bizeljskega od koder je doma. Opise vrtov in njihovih lastnikov je bogato dopolnila z opisi rastlin in njihove uporabe, dodala kakšen recept, doživetja lastnikov vrtov ob vrtnarjenju in številna svoja prodorna razmišljanja, ugotavljanja. Opisom je dodala fotografije. Tako publikacija, ki spremlja razstavo, obsega zapiske utrinkov iz življenja z rastlinami, drobne zgodbice iz življenja ljudi podeželja. Dotakne se podobe rajskega vrta, ki človeka spremlja od pradavnine do danes.
 
Zapisala je: »Radi se vračamo v čas kmečkih vrtov in njihove vsebine, zdrave hrane in aromatičnih zelišč ter dišavnic.« Rastlinske vrste, ki jih je opisala so v glavnem zelo dobro prilagojene na naše okolje, zaradi sodobnega vrtnarstva in kmetijstva pa iz naših vrtov izginjajo. Zato so ti zapisi Marije Sušnik izjemno pomembni, saj nam odstirajo in ohranjajo del naše kulturne dediščine.
 
Vesna Zakonjšek, Kozjanski park
 
« Nazaj na seznam