Časopis za pokrajino Posavje
27.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lojzetovim (bosonogim) pohodnikom dež ni mogel do živega

Objavljeno: Četrtek, 23.09.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
20210829_104415

Na čelu kolone pohodnikov na Šentvid sta bila Lojze Ogorevc in Boris Kopitar.

Znani brežiški glasbenik Lojze Ogorevc, znan po svojem zdravem življenjskem slogu, je na zadnjo avgustovsko nedeljo organiziral že sedmi bosonogi pohod na Sv. Vid oz. Šentvid. Do cerkvice na hribu nad Čatežem ob Savi vodi štiri kilometre dolga pot, ki poteka večinoma po gozdu. Čeprav je ta dan deževalo, ljubiteljem bosonoge hoje vreme ni moglo do živega.

Pohodnikov je bilo nekaj manj, ne le zaradi vremena, temveč tudi epidemioloških razmer. Ogorevc, ki po navadi udeležencem lastnoročno zmasira in namaže podplate, je priznal, da je pohodnikom svetoval, naj se, da bi se izognili morebitnim poškodbam, do Šentvida raje odpravijo v športnih copatih. "Tako hladno, kot je bilo letos, še ni bilo. Povrhu je bila pot zaradi dežja tudi spolzka in je precej drselo. A so se eni kljub vsemu odločili, da gredo bosi, tako kot jaz," je povedal in omenil, da je dan pred pohodom s puhalnikom tudi očistil celotno pot.
20210731_183653

Pohodniki na Veliki Špiček


Pohodnikom, ki so prišli tudi z Gorenjske, se je letos prvič pridružil tudi Boris Kopitar. Najbolj nagrajeni so bili na cilju, ko so pri cerkvici na Šentvidu zazvenele vesele Avsenikove in druge viže. Preigraval jih je t. i. Bosonogi kvintet s pevcema Nušo Derenda in Borisom Kopitarjem. Meh klavirske harmonike je raztegnil Nušin mož Frenk Derenda, diatonično harmoniko je igral gostitelj Lojze Ogorevc, klarinet Aljaž Ogorevc, trobento Žan Vranetič, kitaro Mirko Kosar, bas kitaro pa Robert Bračun.

"Še mene so presenetili, čeprav je bilo vreme res zelo neprijazno, se je ta dobra volja muzikantov razširila na vse," je še povedal Ogorevc, ki je vsem pohodnikom omogočil tudi, da so si brezplačno ogledali grad Brežice. Čeprav je bosonogih pohodov po Sloveniji že veliko in so postali prava modna muha, pa je Lojze Ogorevc njihov 'oče' in prvi, ki je z njimi oral ledino. Na koncu velja tudi omeniti, da je letos v sodelovanju z Destinacijo Čatež & Brežice organiziral tudi 1. bosonogi pohod na Veliki Špiček, najvišji vrh v občini Brežice (686 m).

R. R., vir in foto: L. Ogorevc
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki