Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Martinov pohod od pletenke velikanke do Bojnika

Objavljeno: Ponedeljek, 11.11.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Martinov pohod 2019 (3)

Martinov pohod se je pričel pri pletenki velikanki.

Na Martinovo soboto, 9. novembra, je Turistično društvo Tržišče v sodelovanju z domačim aktivom kmečkih žena in Društvom vinogradnikov Malkovec pripravilo tradicionalen Martinov pohod.

Prek 100 pohodnic in pohodnikov se je zbralo pri pletenki velikanki, ki stoji na križišču za Tržišče in Krmelj ob regionalni cesti Boštanj–Trebnje. Zbranim je iskreno dobrodošlico izrekla predsednica TD Tržišče Milena Knez ter predstavila letošnjo traso pohoda, saj je lovorika za najboljši cviček 2019 tokrat šla v vinske gorice Bojnik.

martinov pohod 9.11.2019 (17).Movie_Snapshot

Pohodnice in pohodniki so se udeležili tudi krsta mošta.

Domača društva so poskrbela za okrepčilo ob poti, udeleženke in udeleženci pa so prejeli še spominski kozarec za pokušanje mladega cvička. Za veselo vzdušje sta skrbela mlada muzikanta Valentin in Nejc. Pohodnike smo prvi del poti kar prepeljali z avtobusom do Jeperjeka. Pot smo nadaljevali preko Otavnika in Starega Bojnika v Bojnik do zidanice Matjaža in Nike Rosa, ki sta imela na društvenem ocenjevanju izbran najboljši cviček v letu 2019. Zapeli so pevci Društva vinogradnikov Malkovec in potem še podrli klopotec, ki bo počakal novega lastnika najboljšega cvička za prihodnje leto. V goste je prišel še škof Martin, ki je krstil mošt v vino in s svojim nagovorom dodobra nasmejal pohodnike. Poslovili smo se od prijaznih gostiteljev ter se vračali proti Otavniku in Jeperjeku. Pohod smo preko Marendola nadaljevali do Spodnjih Vodal. Tam smo se ustavili na domačiji Silva Kneza, kjer so vaščani poskrbeli za pogostitev.

Pohod smo zaključili pri gasilskem domu v Tržišču, kjer so iz gostilne Ulčnik poskrbeli za topel obrok. Poklepetali smo še, obudili spomine na pretekle pohode in se dobre volje vrnili domov. V imenu TD Tržišča hvala vsem društvom in posameznikom, ki ste poskrbeli za pogostitev in dobro voljo pohodnikov.

Janja Seničar Tratar, foto: S. Markovič, J. S. Tratar
« Nazaj na seznam