Časopis za pokrajino Posavje
2.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Maškare spet preplavile Kostanjevico na Krki

Objavljeno: Nedelja, 23.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
kostanjevica pustna povorka (34)

Plavčkovi pravljični junaki

Na pustno nedeljo se z veliko pustno povorko tradicionalno začne največji dogodek v okviru najstarejšega pustnega karnevala na Slovenskem – kostanjeviška šelmarija.

V nič kaj zimskem, a malce vetrovnem vremenu se je v najmanjšem slovenskem mestu spet zbrala ogromna množica obiskovalcev, željnih pustnih norčij, ki so jih v povorki zganjale letos kar številne našemljene skupine. Preden so krenile po mestnih ulicah, so pred občinsko stavbo prižgali pustni ogenj, zamenjali občinsko zastavo s Prforcenhausovo, ki mu je župan tudi predal mestni ključ, in oklicali Kurenta. Na čelu povorke je bil kot po navadi domači pihalni orkester z nepogrešljivim Hinijem in novomeškimi mažoretkami. Za njimi je šel prezidij Prforcenhausa in mestna gospoda oz. tradicionalni liki šelmarije.
kostanjevica pustna povorka (21)

Predaja mestnega ključaVeliko in pestro skupino so znova oblikovali otroci in starši iz vrtca Plavček, letos kot Plavčkovi pravljični junaki. Množično so se povorke udeležili sosedje iz Šentjerneja vključno z indijansko našemljenim pihalnim orkestrom. Veliko skupinsko masko, letos na temo casinoja in kart, so znova pripravili Malenčani. Družina Colarič je v povorki nadaljevala tradicijo legendarnega Levkota. Svoje zastopstvo je poslal dobovski Fašjenk, gledalce povorke so strašili kapelski krampusi.
kostanjevica pustna povorka (90)

Družina flamengov

Sledila je umetniško navdahnjena skupina Baroni v Parizu, vaščani Dolšc pa so se poimenovali Forma živa. Ob spremljavi novomeške godbe so se predstavile mlade kostanjeviške mažoretke. Skupina Šentjernejčank je uprizorila Kikiriki fest. Nato smo videli družino flamingov, skupini oblakov in srčkov, »dolensko vardo«, »Masterchef kuhinjo«, v »belocerkovško vardo« našemljeno šmarješko godbo, »Škote« iz Črneče vasi, »Import-export« z Gorjancev, »ljudsko milicijo« ter še ene Šentjernejčane, »petjelen dom«. Povorko so, prav tako že tradicionalno, zaključili sloviti koranti iz Markovcev.

Skratka, povorka je bila letos res množična, pisana in pestra, seveda pa so bili našemljeni tudi mnogi obiskovalci, od otrok do starejših. Morda pa bodo maškare, namesto da bi jo odgnale, letos zimo priklicale …

P. P.
« Nazaj na seznam