Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

Med počitnicami so snemali filme

Objavljeno: Petek, 12.07.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Filmska delavnica 9
Počitniške filmske delavnice, ki jih vsako leto že od leta 2011 organizirajo v okviru zavoda LIJAmedia, so tudi letos potekale v Brežicah in Krškem. Udeležilo se jih je več kot 80 različnih otrok in mladih. Delavnice so delno izvedli v lastni režiji, nekaj dni pa tudi v okviru Poletne grajske dogodivščine v Posavskem muzeju Brežice in v okviru počitniških aktivnosti v Večgeneracijskem centru Posavje v Krškem.

Počitniške filmske delavnice so namenjene spoznavanju udeležencev z osnovami kratkega igranega in animiranega filma in snemanju lastnih zgodb, vendar potekajo na neformalen in sproščen način, preko igre in uporabe domišljije. Udeleženci skozi delavnice razvijejo veliko različnih sposobnosti in znanj. Naučijo se sodelovati v timu, skupaj razvijati zgodbe, razreševati morebitna nesoglasja, poleg tega spoznavajo delo s kamero in računalnikom, proaktivno uporabljajo svoje telefone in fotoaparate, pri izdelavi animiranega filma pa razvijajo tudi svoje likovne sposobnosti.

Delavnice že od začetka vodita izkušena mentorja Matej Žibert in Mia Brunej, ki preko šolskega leta tudi velikokrat obiskujeta šole in učence jih v okviru tehniških dni ali obšolskih dejavnosti spoznavata z osnovami snemanja filmov. Filmi so nato objavljeni na Youtube kanalu LIJAmedia in na socialnih omrežjih, saj se udeleženci velikokrat v njih ukvarjajo z naravovarstvom, socialnimi temami in še drugimi njim pomembnimi temami, ki jih želijo predstaviti širši javnosti. Letos je na različnih delavnicah nastalo kar nekaj filmov na temo varovanja okolja in internetne varnosti, pa tudi otroških domišljijskih zgodb.

V okviru zavoda LIJAmedia redno kandidirajo na občinskih razpisih občine Krško in na razpisih Slovenskega filmskega centra ter drugih kjer pridobivajo sredstva za delavnice, zato so te za mlade udeležence velikokrat brezplačne. Z več partnerskimi organizacijami iz Posavja so ravno zaključili s pripravo prijave na razpis za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij preko katerega bodo poskušali s svojimi aktivnostmi dosegati  več ranljivih skupin, otrok in mladih na podeželju, socialno in ekonomsko šibkejših, gluhih in naglušnih ter priseljencev.

M. B.
« Nazaj na seznam