Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

MEPI-jevci tudi v koronačasu razvijajo in uresničijo svoje potenciale

Objavljeno: Sreda, 25.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
mepi planinske delavnice

Mepijevci na planinski delavnici

Novembra 2019 smo podelili priznanja drugi bronasti generaciji Mepijevcev v Posavju, zdaj smo na pragu tega, da v začetku leta 2021 tej isti generaciji podelimo srebrna priznanja, v oktobru 2020 pa je z zaključkom zadnje dejavnosti – pretečenim polmaratonom od gradu Pišece do Mosteca – naš Klemen Geršak postal prvi dobitnik zlatega priznanja Mepi v Posavju, nam je sporočila Alenka Špan, mentorica in koordinatorka programa Mepi na Šolskem centru Krško-Sevnica (poleg nje mentor še Matej Mlakar).

mepi taborjenje

Taborenje

Klemen Geršak je Mepijevec od samega začetka, začel je na bronasti stopnji, potem pa nadaljeval neposredno na zlati, z odliko dosegel vse cilje pri dejavnostih, projekt Neznani prijatelj v organizaciji društva Mepi zlatnikov GAHA opravil na Mavriciju, na zlato kvalifikacijsko odpravo od Tolmina do izvira Soče pa je povabil zlatnici z Gimnazije Novo mesto. Kljub temu, da je MEPI izvajalec Gimnazija Krško, smo dostopni za vse in ga (lahko) izvajamo za devetošolce, dijake in študente katerekoli ustanove v Sloveniji. Z letošnjim šolskim letom je naša Mepi skupina s  šestih poskočila na skupno kar 17 udeleženk in udeležencev, od tega je 12 novih, večina s Srednje poklicne in strokovne šole Krško, imamo pa tudi udeleženke in udeleženca s Srednje medijske šole Novo mesto, Srednje vzgojiteljske šole Brežice in Pedagoške fakultete v Ljubljani.

Projekt Neznani prijatelj

mepi v plezaliscu

Na plezališču

Porast števila udeležencev lahko pripišemo prepoznavnosti in domiselnosti naših treningov ter tabora Outsider http://pdvidemkrsko.si/outsider/, ki ga voditelja odprav v juliju organizirava za Mladinski odsek PD Videm Krško, udeležijo se ga tudi naši Mepijevci ter vsi mladostniki iz Posavja, ki v pustolovsko-športnem taboru prepoznajo možnost za drugačno preživljanje poletnih počitnic. Nacionalni urad je letos naš tabor prepoznal kot priložnost za izvajanje projekta Neznani prijatelj, ki sta ga pod najinim mentorstvom letos opravila dijakinja Gimnazije Jesenice in dijak Gimnazije Kranj, dijakinja Škofijske gimnazije iz Ljubljane se je na taboru pripravljala na svojo odpravo, ki jo je potem jeseni s svojo ekipo uspešno opravila. Naslednje poletje Nacionalni urad tabor Outsider vsem udeležencem Mepi programa v Sloveniji priporoča kot trening za odprave in projekt Neznani prijatelj, skupno pričakujemo deset udeležencev tabora iz vse Slovenije.

Tesno sodelovanje s  PD Videm

mepi na kredarici

Na Kredarici

Da lahko izvajamo tako uspešne in raznolike treninge, smo se tesno povezali s PD Videm Krško, predvsem aktivno je sodelovanje z Mladinskim odsekom, ki ga vodi Tone Zakšek. Tesno sodelovanje smo nadgradili z že omenjenim taborom Outsider, v prihodnje si s pomočjo Nacionalnega urada želimo vlogo PD Videm Krško pri izvajanju programa Mepi v Posavju še okrepiti. Da lahko treninge in odprave za udeležence izvajamo praktično brezplačno, pa poskrbimo tako, da se prijavimo na razpis za mladinske projekte na občini Krško ter s temi sredstvi pokrijemo vse stroške za udeležence. Treninge si praviloma zamisliva voditelja odprav, poskrbiva za logistiko prevoza in izvedbe, udeleženci na njih poleg pridobivanja kondicije, ki jo potrebujejo za odprave, zorijo kot skupina, urijo trde veščine orientacije in preživetja v naravi, nabirajo dragocene življenjske izkušnje s področja solidarnosti, nikoli pa ne zmanjka tudi zdrave mere pustolovščine in adrenalinskih izzivov. Treningi, ki smo jih izvedli od lanske podelitve, so raznoliki in kar nekaj izmed njih na željo in pobudo udeležencev, česar sva voditelja odprav najbolj vesela. Ena izmed takšnih pobud je bila zimski trening z vzponom na Kredarico, pogosto se na treningih z vso potrebno opremo odpravimo na ferate, včasih kombiniramo
mepi na rombonu

Na Rombonu

kolesarjenje in pohodništvo, junija smo aktivno sodelovali tudi pri ekološki akciji  Balkan River Defence, ko smo veslali in kolesarili od Brežic do meje s Hrvaško ter v mestu Brežice z zemljevidi PREJ – POTEM osveščali o tem, kako se okolje spremeni po gradnji hidroelektrarn. Obe odpravi – srebrno in zlato – so udeleženci odpravili v Posočju, korona nam je preprečila, da bi kvalifikacijsko na srebrni stopnji opravili med jesenskimi počitnicami opravili na Gran Canarii, je pa to vsekakor cilj za poskusno zlato odpravo v naslednjem letu.

Občinskih 11

mepi na kolesu

Med kolesarjenjem

Odprava na Gran Canarii je v bistvu edina stvar, ki nam jo je preprečila korona. V prvem spomladanskem obdobju od marca do junija smo se srečevali na videokonferencah ter si v času omejitve gibanja na občine zamislili poseben izziv Občinskih 11, ki smo ga povzeli po znanem organizatorju avanturističnih izzivov Pustolovcu Rajdu. Za vsako izmed posavskih občin so udeleženci na zemljevidih sestavili občinsko enajsterico ter jih na zemljevidu povezali v smiselne poti. Na zemljevide je bilo potrebno začrtati najbolj severni, južni, vzhodni in zahodni vrh, najbolj severno, južno, vzhodno in zahodno točko, najvišji vrh, najnižjo točko ter vrh najbližje občinskemu središču. Po sprostitvi ukrepov smo preizkusili del poti v občini Brežice, ostale smo zaradi intenzivnih priprav na odprave prestavili na kasnejši čas. Tudi v jesenskem korona času smo si zamislili poseben izziv za vse naše udeležence, ki so ga kot izvirnega prepoznali tudi na Nacionalnem uradu ter sem ga kot primer dobre prakse predstavila na vseslovenskem virtualnem srečanju Mepi koordinatorjev. Vsak udeleženec si je izbral vrh v svoji občini, ki ga od začetka do konca omejitve ukrepov poskuša osvojiti čim večkrat. Najuspešnejši ali najuspešnejša bo nagrajen/a s pico velikanko, vzpone dokumentiramo z objavami v naši Messenger skupini, števec dnevno posodabljamo tudi na naši spletni strani http://http://mepikrsko.si/

mepi na molicki peci

Na Molički peči

V času korone se tedensko (sicer virtualno) srečujemo na individualnih ter skupnih srečanjih, na individualnih se pogovarjamo o izbiri dejavnosti za nove udeležence na bronasti stopnji ter o napredovanju udeležencev na srebrni in zlati stopnji, na skupnih izvajamo mini tečaj dela z aplikacijami za zemljevide.

Nudijo učno pomoč osnovnošolcem

Na zadnjem srečanju pa smo se odločili, da prostovoljstvo v času korone prilagodimo morebitnim potrebam ter pripravili načrt za izvajanje učne pomoči za osnovnošolce, ki bi jo naši Mepi udeleženci izvajali za vse, ki bi potrebovali učno pomoč, ponujamo tudi
mepi na vecdnevni odpravi

Na večdnevni odpravi

učenje risanja ter tudi samo pogovor o tem in onem ter druženje. Vse zainteresirane k sodelovanju vabimo s spletnim obrazcem na naši spletni strani http://mepikrsko.si/mepi-ucna-pomoc/, ki bo posredovan vsem ravnateljem posavskih osnovnih šol. Sodelujemo tudi v akciji 21.000 voščilnic za naše starostnike, doslej smo jih napisali in poslali 60, akcija sicer traja do 1.12. Korona nam torej ne more do živega, dejansko je naše delovanje še okrepila, ne samo da smo se povečali številčno, z omejitvami je naš način dela postal še bolj domiseln, kljub temu da delamo na daljavo in vsak zase, še vedno in morda vse bolj čutimo skupinski duh.

Raznolikost programov

mepi na gradiski turi

Mepi na Gradiščki turi

Treningi so seveda le en del dejavnosti, ki jih morajo udeleženci Mepi programa opraviti za opravljeno stopnjo, letos je posebej pohvale vredna raznolikost dejavnosti, ki so si jih izbrali naši udeleženci; na področju športa so to tek, karate, pilates, fitnes, kolesarstvo, kolebnica, frizbi in pohodništvo, na področju prostovoljstva nudenje učne pomoči, pomoč v zavetišču za živali, pomoč v kriznem centru, naravovarstveni projekti – pobiranje smeti, gasilstvo, pomoč v vinogradu ter pomoč čebelarju, na področju veščin pa risanje, učenje tujega jezika, oblikovanje spletnih strani, žongliranje, ribolov, kovaštvo, fotografiranje ter solo petje. Raznolikost izbranih individualnih dejavnosti je za oba mentorja dokaz za to, da spremljava napredovanje zelo radoznalih in izjemnih mladih ljudi, vsak izmed njih v mozaik naše ekipe prispeva svoj nezamenljiv in samo sebi lasten kamenček.

Vir in foto: Alenka Špan, Mepi program, ŠC Krško-Sevnica
 
« Nazaj na seznam