Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mestna občina Krško: Za zapuščene mucke je bilo poskrbljeno

Objavljeno: Sreda, 05.01.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_20211213_064904_resized_20211213_083920275
Pred nekaj tedni smo na podlagi informacij ene od prostovoljk, ki v Krškem skrbi za brezdomne muce, opozorili na omenjeno težavo

Za pojasnilo, ali so s tem seznanjeni ter ali in kako so/bodo ukrepali, smo se obrnili na Mestno občino Krško. Kot pojasnjujejo, je mačk v Krškem brez doma vsako leto več, kljub temu da ima občina vsako leto objavljen javni razpis za sterilizacijo in kastracijo lastniških živali (v letu 2021 v višini 8.000 evrov) in sklenjeno pogodbeno razmerje z zavetiščem (Zavetišče Turk, Zajčji Vrh pri Stopičah, op. p.), ki na klic občana, centra za obveščanje ali policijske uprave reagira in se odzove na terenu. "Vsak klic občanov je obravnavan in posredovan zavetišču. Zato zavračamo obsodbe, da Občina Krško ni v tem primeru odreagirala oz. da se ni zgodilo nič. Po zadnji prijavi gospe iz Krškega, da so na območju za trgovino TUŠ in na območju trgovine Inpos mačke, ki potrebujejo oskrbo, je bila prijava posredovana na zavetišče. Za mucke je bilo poskrbljeno, ulov, pregled, sterilizacija/kastracija in nadomestni dom. S strani zavetišča smo seznanjeni, da vse aktivne gospe in druge članice Društva za zaščito živali poznajo lokacije brezdomnih živali, jih hranijo, zavetišče pa jim nudi strokovno pomoč," odgovarjajo na občini.
 
Zavetišče je mestno občino seznanilo, da je v letu 2021 na osnovi prijav za brezdomne mačke porabilo 4.000 evrov iz naslova pogodbe med občino in zavetiščem. Zavetišče ugotavlja, da je zapuščenih živali na območju občine Krško vsako leto več, ne manj, kot bi jih moralo biti glede na število vsakoletne oskrbe. "Problem je v odgovornosti lastnika živali. Tega problema pa ne more reševati sama občina, ampak pristojna inšpekcijska služba," zaključujejo svoje pojasnilo na MO Krško.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

09.01.2020 | Redakcija

Edini ohranjen uskoški stolp

11.11.2020 | Redakcija

File postrvi z bučnimi semeni