Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Metal vikend: Deri po Brešcah

Objavljeno: Torek, 26.05.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Deri po Brešcah 20 sobota-107

Seventh Station

Sicer so od največjega metal dogodka v Posavju minili že trije meseci, ampak bolje, da se kaj o njem napiše bolj pozno kot nikoli. Govorim seveda o festivalu Metal vikend: Deri po Brešcah! Sploh pa je v času, ko že vsi pogrešamo koncerte, dobro obujati spomine. Dogodek je potekal 28. 2. in 29. 2. 2020 v Mladinskem centru Brežice. Če bi ta festival želeli izvesti en teden kasneje, bi zaradi koronavirusa odpadel. Za las smo ujeli svet pred to pandemijo, ko smo se lahko še brezskrbno družili na koncertih. Nastopi so se odvijali v dvorani Mladinskega centra, kar petnajst izvajalcev se je odzvalo povabilu! Nastopile so slovenske metal skupine Inkubator Bukator, Ways of a Heretic, Purpen, Grob, Sober Assault, Marax, Zaria, Eruption, Noctiferia, Big Bad Wolf, Vulvathrone, Seventh Station, SkyEye, Armaroth in The Canyon Observer. V baru so potekale igre beer ponga, kdor pa je želel, je lahko dobil »corpse paint«, metal poslikavo obraza. Udeleženci in skupine so bili navdušeni, in če nam bodo razmere s koronavirusom dopuščale, se bo dogodek ponovil drugo leto!

Deri po Brešcah 20 sobota-83
Dogodek sta organizirala Mladinski center Brežice in Društvo študentov Brežice. Bil je nadgraditev vsakoletnega Metalnighta Društva študentov Brežice. Idejo za to sva dobila z Dmitrijem Alperovichem na odprtju neke razstave v Mladinskem centru Brežice konec leta 2019. Zanimanje za organizacijo takšnega dogodka je bilo veliko, zato se je ekipa hitro sestavila. Sodelovali so še Urška Strojin, Mitja Zajc, Domen Preskar, Hana Jurečič, Žan Mladkovič, Matija Horvat, Lea Bosančič, Patrik Marčetič in Mojca Fras. Za fotografije je poskrbel Luka Rudman.

Ta dogodek je nedvomno postavil Brežice nazaj na zemljevid metala v Sloveniji. Deri! bi sčasoma znala postati stalna fraza metalcev v Sloveniji, ob njej pa se bodo spomnili na ta festival in naše mesto. S tem smo tudi počastili dediščino alternativne glasbe, ki se je tu razvijala že od ustanovitve Mladinskega centra. Čeprav je nekaj časa zamirala, pa jo s tem skušamo ponovno oživeti in utrditi položaj Brežic kot pomembnega kulturnega središča v Posavju. Pri tem igrajo veliko vlogo tudi Jam sessioni, ki v Mladinskem centru Brežice potekajo že več kot tri leta. Ponudijo možnost mladim, da se preizkusijo na odru, pokažejo svoje veščine in spoznajo druge lokalne glasbenike.

Fotografije z Metal vikenda: Deri po Brešcah si lahko ogledate na facebook strani Mladinskega centra Brežice ali Društva študentov Brežice.

Še več fotografij si poglejte na: https://bit.ly/2TJzxJL.

Timotej Pavlin, foto: Luka Rudman
« Nazaj na seznam