Časopis za pokrajino Posavje
20.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Miklavž hodil tudi po Župeči vasi in Račji vasi

Objavljeno: Nedelja, 05.12.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
miklavz_zupeca_vas (15)

Miklavž je obdaroval predvsem pridne otroke pa tudi kakšnega odraslega.

V današnjem hladnem in deževnem, ponekod tudi snežnem nedeljskem večeru je prvi od decembrskih treh dobrih mož, sv. Miklavž, po kar nekaj letih premora obiskal tudi Župečo vas in Račjo vas. Seveda ni prišel sam, temveč je imel s seboj tudi spremstvo - angelčke in parkeljne. Prvi so na eni strani obdarovali pridne vaške otroke pa tudi kakšnega odraslega, drugi pa so jih skušali s svojimi opravami in verigami v rokah tudi malce prestrašiti, a so morali ubogati Miklavža in se umakniti stran.

Otroci iz obeh vasi so se seveda razveselili prejetih skromnih daril, nekateri med njimi so tudi dokazali, da znajo lepo moliti. Nekaj daril pa so tudi nastavili pred vhodna vrata hiš, kjer so doma otroci.

miklavz_zupeca_vas (25)

Otroci so se prihoda Miklavža in spremstva ter seveda prejetih daril zelo razveselili.

Ideja o tem, da v vasi ponovno obudijo miklavževanje, je prišla v Turističnem, športnem in kulturnem društvu (TŠKD) Župeča vas, zato upajo, da bodo to dolgo in lepo tradicijo nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Miklavž z angelčki je prišel tudi že dopoldne v cerkev sv. Marka v Cerkljah ob Krki, kjer je na koncu nedeljske sv. maše nagovoril zbrane farane in vsakemu od njih poklonil pomarančo.

R. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»