Časopis za pokrajino Posavje
10.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Miklavž je že razdelil darila

Objavljeno: Petek, 06.12.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
podbocje-miklavz (28)

Prihod svetega Miklavža

Minulo noč je naokoli hodil prvi izmed treh decembrskih dobrih mož – sveti Miklavž in v spremstvu angelčkov pridnim otrokom delil darila, poredne pa so strašili parklji.

V številnih krajih ob tem priljubljenem prazniku organizirajo t. i. miklavževanja. V Podbočju ga je tamkajšnje KD Stane Kerin pripravilo že 22. leto zapored. Kot ponavadi se je začelo s krajšo igrano predstavo, letos z naslovom Dobrinček, v kateri je nastopilo kar 29 mladih igralcev, članov skupine Igralski mulci, pod režisersko taktirko Ivanke Černelič Jurečič. Predstava govori o tem, kako se angel Dobrinček odpravi na Zemljo, da bi ljudi odvrnil od medsebojnih prepirov in slabih dejanj, pri tem pa mu celo uspe.
podbocje-miklavz (1)

Številna igralska zasedba v predstavi Dobrinček

Poleg številnih angelčkov je v predstavi sodelovalo tudi nekaj majhnih, a navihanih parkeljčkov, zaključila pa se je seveda s prihodom svetega Miklavža, ki je nato razdelil darila kar 68 otrokom. Danes dopoldne bodo predstavo ponovili še za učence in učenke podboške šole.

Sv. Miklavž oz. Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v Miri v današnji Turčiji in je bil posebej znan po svoji darežljivosti. V 19. stoletju se je po Sloveniji razširilo miklavževanje – obhod Miklavža s spremstvom na predvečer njegovega godu. Po legendi namreč ta svetnik na predvečer svojega godu s spremstvom (angeli in parklji) hodi od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darila, porednim pa šibe.
 
P. P.

 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce