Časopis za pokrajino Posavje
10.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Miklavževanje v Cerkljah ob Krki

Objavljeno: Petek, 06.12.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
miklavzevanje_cerklje (44)

Miklavž je v Cerkljah ob Krki letos obdaril 71 otrok.

V Cerkljah ob Krki so tudi v letošnjem letu na predvečer goda sv. Nikolaja oz. Miklavža pripravili miklavževanje z obdaritvijo otrok. Še pred prihodom prvega od treh decembrskih dobrih mož so starejši otroci odigrali tudi igrico z naslovom Pismo Miklavžu.

»Ali meni ne bo sveti Miklavž ničesar prinesel, ker nismo bogati?« sta se spraševala mladi Andrej in Jelka v igrici. Andrej je kljub temu, da je bolna mati dvomila, če bosta s sestro Jelko kaj dobila, napisal pismo in ga v gozdu obesil na drevo. Dobri angel je vodil dve dobri gospe, da sta pismo dobili in potem tudi konkretno pomagali tej revni družini, bolni, ovdoveli materi in dvema pridnima otrokoma. Vse skupaj so tudi v igrici opazovali majhni otroci ter se skupaj z Andrejem in Jelko veselili sreče.

miklavzevanje_cerklje (4)

Prizor iz igrice Pismo Miklavžu

Posamezne vloge v igrici so odigrali: Hajdi Haler (mama), Urh Kodrič (Andrej), Zala Pungerčar (Jelka), Ana Mladkovič Dremelj (Gospa 1), Liza Baznik (Gospa 2), Lana Žerjav (otrok 1), Kiara Strgar (otrok 2). Miklavžu je pomagal priti Zdravko Vegelj, darila pa mu je pomagala pripraviti Štefka Bevc.

Kot nam je povedal župnik mag. Janez Žakelj - miklavževanje je potekalo pod organizacijo cerkljanske župnije, župnik je omenjeno igrico skupaj z otroki tudi pripravil -, je po igrici 71 otrok, ki so bili obdarovani, s svojimi starši priklicalo Miklavža in njegovo spremstvo, angelčke in parklje. "V precej polni župnijski cerkvi svetega Marka jih je tudi nagovoril, pri čemer jim je podal nebeško sporočilo, da se trudijo za pošteno življenje in da so dobri drug do drugega. Vsakemu otroku posebej je dal lepo darilo in nekateri so se z njim tudi fotografirali. Miklavžev večer hvaležnosti za vse dobro je objel otroke, ko so se skupaj vračali proti domu," je še dodal Žakelj.

Na podoben način, z igrico, je Miklavž naslednji dan obiskal otroke tudi v Krški vasi.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce