Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Miklavževanje v Radečah

Objavljeno: Petek, 07.12.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Župnija Radeče_Miklavževanje 2018 (20)m
Na predvečer godovnega dne sv. Miklavža, ki je priljubljen posebej pri otrocih, saj jim kot prvi izmed treh dobrih decembrskih mož prinese darila, je v radeški cerkvi domača župnija pripravila obdaritev najmlajših.

Za krajši kulturni program so ob mentorstvu katehistinje Ane Novak poskrbeli Lejla Anžič Simončič, Žana Avsec, Špela Čeč, Julija Knez, Nik Strnad in Živa Štruclin, ki so osvetlili tako pridno kot tudi malce manj vzorno plat otrok v odnosih do staršev, prijateljev in tudi do Boga.

Valerija Orešnik, Jana Strniša, Laura Plazar in Zala Zupan so v podobi angelčkov iskale načine, kako slabosti, katerim podlegajo že otroci, spreobrniti v pozitivno mišljenje, dobra dela in lepe misli, seveda pa so pri tem tradicionalno ponagajali parkeljni, katere so odeti v črna oblačila, opremljeni z žvenketajočimi verigami in žarečih, rdečih obrazov zaigrali Žak Kolenc, Vinko Žan Bec, Nik Strnad in Mark Mavko. Še pred prihodom dobrega moža so tako angelčki kot parkeljni malce razveselili otroke z drobnimi darilci, prvi z bonboni in drugi, s čim drugim, kot šibami.

Vrhunec večera, ki so se ga udeležili otroci v družbi svojih staršev in starih staršev, je sledil ob prihodu Miklavža. Dobri mož je v spremstvu angelčkov in parkeljnov pobaral otroke glede pridnosti in ubogljivosti tekom celega leta, a jim na koncu vendarle malce pogledal skozi prste in vsakemu posebej izročil vrečko, polno raznovrstnih daril: nekaj sladkarij, suho in sveže sadje, pisane testenine, ki jih imajo mnogi otroci najraje na svojem jedilniku, knjižica z zgodbo o škofu Miklavžu - vsakega posebej in darila kot celote so se seveda otroci razveselili in polni pričakovanja, da darilca odprejo v zavetju svojih domov, navdušeni odkorakali iz radeške cerkve.

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

10.05.2019 | PANORAMA

90 let Ane Baznik

12.05.2019 | PANORAMA

Zlati znak Damjani Grubar

17.05.2019 | PANORAMA

Za zdravje in vitalnost