Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Miranov »korona« pozdrav z Norveške

Objavljeno: Četrtek, 14.05.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Miran Martincic

Miran Martinčič komaj čaka na sproščanje ukrepov tako na Norveškem kot v Sloveniji, da bo lahko (brez omejitev) obiskal svoje domače ...

VESTBY – Miranu Martinčiču iz Krškega je Norveška postala domovina pred 34 leti, ko si je tam ustvaril družino z Norvežanko Marianne. A četudi ga je država na skandinavskem polotoku, velika skoraj za 40 Slovenij, s svojimi naravnimi lepotami osvojila, mu srce, kakor pravi, še vedno bije za Slovenijo, ki jo tudi pogosto obiskuje. Kot je povedal, so se sicer strogi ukrepi na Norveškem počasi začeli rahljati.

Še več, za danes 55-letnega Mirana Martinčiča lahko rečemo, da je pravcati ambasador Slovenije, saj na svojem Facebook profilu redno objavlja posnetke slovenskih mest, krajine in znamenitosti, s čimer sledilcem ne sporoča le, iz kako lepe države prihaja, temveč jih tudi vabi, da jo obiščejo. »Zelo lepo deželo imamo pod Alpami,« pravi, »in si želim, da bi jo doživeli tudi moji prijatelji in znanci na Norveškem. In naše prijazne ljudi, vino in pivo ter gastronomijo!« Niti zamisliti si ne more, da bi, četudi je prepotoval že
miran 4

Na Norveškem pogreša medsosedsko prisrčnost, skupen piknik, pomenek ob kavi ali vinu, a kot dodaja, z leti opaža, da je tudi v Sloveniji vse manj druženja med sosedi.

kar lepo število držav, dopustovanje v Sloveniji zamenjal za doživljaje v kakšni eksotični državi, pač pa meni, da bi glede na to, da je naša dežela premajhna za masovni turizem, morala dati veliko več poudarka kakovostnim in ekskluzivnim ponudbam, ki bi jih lahko tržila tudi po mnogo višjih cenah. Sicer domov v Krško prihaja kar pogosto. Tu ga vselej z ljubeznijo in odprtimi rokami sprejmeta mama, za katero pravi, da pri kuhanju prekaša marsikaterega Michelinovega kuharskega mojstra, pa brat Zoran z družino, ki je pravi mojster žara in vina, zaradi česar po vsakem obisku doma potrebuje kar nekaj mesecev, da se vrne na normalno težo. Seveda ob obiskih nameni čas tudi za srečanja s prijatelji, med njimi tudi z več nekdanjimi sodelavci v nuklearki, v kateri je bil pred selitvijo na Norveško zaposlen kot tehnik za instrumentacijo. S tega mesta jim sporoča: »Lep pozdrav, fantje, upam, da se bo pandemija začela umirjati in da me kmalu spustijo s severa!« Sicer se Miran preko prebiranja spletnega portala in Facebook strani Posavskega obzornika dnevno seznanja z novicami iz našega lokalnega okolja, redno pa prebira tudi večje slovenske medije.

Miran je oče štirih otrok. S prvo ženo ima 28-letnega Aleksandra in 25-letno Julijo, z drugo življenjsko sopotnico 10-letno Marit Ivanko in 8-letnega Ludvika Zorana, medtem ko s tretjo ženo, s katero živita v 25 km od Osla oddaljenem mestu Vestby, ne načrtuje širjenja družine. »Pa tudi ne upokojitve,« doda, »saj bom pri toliko otrocih delal, dokler me ne bodo odnesli iz službe.« Sicer se od leta 1988 dalje ukvarja z logistiko in transportom, na različnih vodilnih mestih pa je od leta 1995. Danes je direktor pri Worldwide Book Services (WBS) na Norveškem, v katerem se ukvarjajo z distribucijo knjig po vsem svetu: »Ukvarjamo se z logistiko za založnike, knjižničarje in ostale naročnike po svetu. Ko posameznik naroči knjigo pri eni od spletnih knjigarn ali v trgovini, jo založba natisne, mi jo prevzamemo pri distributerju za Evropo v Angliji, zapakiramo in pošljemo naročniku. Ob tem se še kakšna večja ali manjša usluga pogosto znajde vmes, saj me interesenti najdejo na Linkedln.«

Testiranje celotnega prebivalstva

miran 2

Med hobiji je izpostavil ribičijo.

Seveda nas je v pogovoru zanimalo tudi, kako se je Norveška spopadla z okužbami s covid-19? Na dan 11. 5. so beležili nekaj prek 7.850 aktivnih okužb ali zgolj 0,14 % obolelih državljanov, kar je izredno malo, in nekaj več kot 200 smrtnih žrtev. Njihova vlada se je na epidemijo odzvala hitro in z zelo strogimi ukrepi, saj je takoj zaprla tako rekoč vse, kar se je zapreti dalo, razen ustanov, ki so najbolj vitalnega pomena za prebivalstvo. Vrata je zaprla tudi večina podjetjih oz. je v njih delal le najnujnejši kader, sicer so vsa dela, ki jih je bilo mogoče izvesti, potekala od doma. Država pomaga gospodarstvu z milijardami evrov sredstev, ne nazadnje gre za eno najbogatejših držav na svetu, ki ima na naftnem fondu zbranih prek 1.000 milijard evrov, kljub temu pa je že veliko firm oklicalo stečaj, brez dela pa je v dobrih dveh mesecih ostalo že 350.000 ljudi. Vendar bodo ti zaradi izredno dobro razvitega socialno-varstvenega sistema še dve leti od države prejemali nadomestilo v višini okoli 80 % prejšnjega dohodka.

Še največ nejevolje med ljudmi je v času vsesplošnih prepovedi povzročila prepoved potovanja na vikende izven občine stalnega bivanja, kamor, pravi Miran, sicer Norvežani množično potujejo vsak petek v vseh letnih časih, odpovedan je tudi siceršnji mesec zabav maturantov. Tudi zato, ker je med okuženimi največ mladih, v povprečju starih 20 let. Med korona zanimivostmi je še izpostavil »da se je za uporabo mobilne aplikacije Smittestop, ki te obvesti, če si se več kot 15 minut nahajal v bližini okužene osebe na manj kot dveh metrih razdalje, odločila kar polovica prebivalstva Norveške. Kar je neverjetna številka glede na to, da je uporaba prostovoljna, verjetno pa je to nekakšen dokaz, da primerno funkcionira. Osebno se zanjo nisem odločil, ker nasprotujem nadzoru gibanja, še vedno pa se mi zdi to bolje od meni povsem nesprejemljive metode sledenja na Švedskem, kjer naj bi ljudem vstavljali čipe pod kožo«.

V tem tednu so pričeli s postopnim brezplačnim testiranjem (po več 100.000 oseb/dan) celotnega prebivalstva, s čimer bodo prišli še do jasnejše slike o obolevnosti oz. prekuženosti prebivalstva. V preteklem tednu so se ponovno odprla vrata vzgojnih in izobraževalnih ustanov, vendar s številčno razredčenimi oddelki. Z namenom postopnega odpiranja norveške družbe so, upoštevajoč najmanj meter razdalje, povečali druženje ljudi v skupini s pet na 20 oseb, pod enakimi pogoji lahko na javnih mestih ponovno potekajo prireditve z največ 50 udeleženci. V kolikor bodo okužbe pod nadzorom, bodo te s 15. junijem zvišali na 200 udeležencev. Prav tako je ponovno dovoljeno poslovanje podjetjem, ki lahko zagotavljajo medsebojne razmike med zaposlenimi, ob velikih omejitvah so začeli obratovati tudi frizerji in še nekaj drugih storitvenih dejavnosti, pa lokali s ponudbo pijač, ne pa še s hrano. Po nekaterih napovedih analitikov, je še povedal Miran, naj bi se situacija začela vračati v bolj ustaljene tirnice šele od prihodnjega leta dalje, v kolikor ne bo ponovnih izbruhov okužb, pa pričakujejo normaliziranje življenja šele v letu 2024.

Bojana Mavsar, foto: osebni arhiv Miran Martinčič

(Pogovor je bil objavljen v 13. maja izdani številki časopisa Posavski obzornik)

 
« Nazaj na seznam