Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi parlamentarci iz Posavja v Državnem zboru

Objavljeno: Torek, 22.11.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
opKK
Zveza prijateljev mladine Krško je v okviru programa otroški parlament 11. novembra organizirala strokovno ekskurzijo v Državni zbor RS. Ekskurzije se je udeležilo 50 predstavnikov otrok in spremljevalcev iz osnovnih šol Mestne občine Krško in občine Kostanjevica na Krki.

Mladi so si najprej ogledali Hišo Evropske unije v Ljubljani, kjer so v Multimedijskem centru spoznali delovanje evropskih institucij: Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Ministrskega sveta. S pomočjo interaktivnih postaj so v skupinah reševali kviz in s tem preverili koliko novega znanja so pridobili. Pri tem so morali uporabiti veščine sodelovanja, saj so bili v vsaki skupini različni predstavniki šol, ki se do tedaj niso poznali. Po končani predstavitvi v Hiši Evropa smo se odpravili proti DZ RS. 
opK1

 
Za mnoge je bil že sam vstop v poslopje zanimivo doživetje, saj je varnostni pregled podoben pregledu pred vstopom na letalo in obsega tudi rentgenski pregled prtljage.
 
V avli pred Veliko dvorano Državnega zbora je mlade prijazno sprejela in nagovorila podpredsednica DZ RS mag. Meira Hot. Predstavila je delovanje in delitev oblasti na zakonodajno, sodno in izvršilno vejo. Mladi so podpredsednici z zanimanjem prisluhnili in imeli možnost da ji zastavijo vprašanja. Na koncu se  je vsem lepo zahvalila za dolgoletno sodelovanje in zaželela še mnogo srečanj ob takšnih priložnostih.
 
Strokovno vodenje po Državnem zboru s predstavitvijo in pomena prostorov parlamenta in dela, ki prikazuje zgodovino naše države na freski v avli, sta izvedli zaposleni v Službi Državnega zbora za odnose z javnostmi. V nadaljevanju sta mladim predstavili tudi Veliko dvorano Državnega zbora in delovanje parlamenta – Državnega zbora, Državnega sveta in ostalih institucij oblasti v naši državi. Zadnjih 20 minut ogleda smo imeli  priložnost poslušati izredno sejo v DZ RS iz balkona, kjer so poslanci razpravljali o interpelaciji ministrice za notranje zadeve.

Mladi parlamentarci OŠ občine Brežice
 
opB4
Zveza prijateljev mladine Krško je v okviru programa otroški parlament, 11.11.2022, organizirala strokovno ekskurzijo v Državni zbor RS. Ekskurzije se je udeležilo 50 predstavnikov otrok in spremljevalcev iz osnovnih šol občine Brežice.

Mladi so si najprej ogledali Hišo Evropske unije v Ljubljani, kjer so v Multimedijskem centru spoznali delovanje evropskih institucij: Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Ministrskega sveta. S pomočjo interaktivnih postaj so v skupinah reševali kviz in s tem preverili koliko novega znanja so pridobili. Pri tem so morali uporabiti veščine sodelovanja, saj so bili v vsaki skupini različni predstavniki šol, ki se do tedaj niso poznali. Po končani predstavitvi v Hiši Evropa so se odpravili proti DZ RS.
op5

 
Pred vstopom v DZ jih je zunaj pred vhodom sprejela in pozdravila poslanka iz Posavja Tamara Vonta. Otroci iz OŠ Pišece so ji ob tej priložnosti predali tudi Modri stol, ki je bil izdelek projekta Unesco in je bil namenjen vsem poslancem v DZ RS.

Za mnoge je bil že vstop v poslopje zanimivo doživetje, saj je varnostni pregled podoben pregledu pred vstopom na letalo in obsega tudi rentgenski pregled prtljage.

V avli pred Veliko dvorano Državnega zbora je mlade prijazno sprejela in nagovorila predsednica DZ RS mag. Urška Klakočar Zupančič. Predstavila je delovanje in delitev oblasti na zakonodajno, sodno in izvršilno vejo. Mladi so podpredsednici z zanimanjem prisluhnili in imeli možnost da ji zastavijo vprašanja. Na koncu se nam je zahvalila za dolgoletno sodelovanje in zaželela še mnogo srečanj ob takšnih priložnostih.

Strokovno vodenje po Državnem zboru s predstavitvijo pomena prostorov parlamenta in dela, ki prikazuje zgodovino naše države na freski v avli, je izvedla zaposlena v Službi Državnega zbora za odnose z javnostmi. V nadaljevanju sta mladim predstavili tudi Veliko dvorano Državnega zbora in delovanje parlamenta – Državnega zbora, Državnega sveta in ostalih institucij oblasti v naši državi. Zadnjih 20 minut ogleda smo imeli priložnost poslušati izredno sejo v DZ RS iz balkona, kjer so poslanci razpravljali o interpelaciji ministrice za notranje zadeve.

Vir: ZPM Krško
« Nazaj na seznam
»