Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi v Radečah zakopali časovno kapsulo za 50 let

Objavljeno: Ponedeljek, 10.12.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Pokop časovne kapsule (38)m
Mladi Radečani, predstavniki občinske uprave na čelu z radeškim županom in predstavniki KTRC Radeče so minuli petek popoldan znotraj projekta Rast(išče) sreče zakopali časovno kapsulo.

V krajšem kulturnem programu, katerega je povezoval Klemen Nikolič, so nastopili učenci in učenke Glasbene šole Laško-Radeče s skladbo Roža na vrtu, zbrane pa sta nagovorila direktorica KTRC Radeče Marija Imperl in župan občine Radeče Tomaž Režun.

Pokop časovne kapsule (44)m
In kako je sploh prišlo do te zanimive zamisli? V mesecu oktobru so prostovoljci in udeleženci Rastišča sreče, ker imajo svoje prostore v centru POJNT tik ob novem krožišču, opazovali gradnjo in nastanek nove poti v šolo in ob tem se jim je porodila ideja, da bi lahko sedaj kaj zakopali v zemljo za kasnejše generacije.

Zamisel so predstavili Občini Radeče, ki jih je pri izdelavi časovne kapsule podprla, k sodelovanju pa so povabili učence radeške in svibanske osnovne šole ter otroke radeškega vrtca - narisali in napisali so marsikaj zanimivega. Denimo: "Ko bomo stari, bomo 'mel' take leteče avte. Kr' na tak gumb bomo pr'tisn'l, pa se bo vžgal. Pol bo pa t'ko ogenj v'n bruhal, tol'k bo močen avto".

Risbice vrtčevskih otrok, zapise učencev tako matične šole kot tudi podružnične na Svibnem so skupaj z izvodom časopisa Delo z dne 7. 12. 2018, letošnjimi Radeškimi novicami in Monografijo Radeč nato shranili v skrinjico, katero je izdelalo domače podjetje Ključavničarstvo in montaže KMP Potisek, ter jo s skupnimi močmi zakopali.

Kako revolucionarno in jasnovidno miselnost imajo današnji otroci in mladi, pa bomo seveda izvedeli šele 7. decembra 2068, ko vsebino časovne kapsule odkopljemo.

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam