Časopis za pokrajino Posavje
9.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Modrina, ki znova in znova očara

Objavljeno: Torek, 04.05.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Lovrenc 2021 (69)

Nebeško modri cvetovi encijana vsako leto privabijo v času cvetenja lepo število obiskovalk in obiskovalcev na Lovrenc, botanični posavski biser.

V drugi polovici letošnjega aprila se je na Lovrencu, priljubljeni izletniški točki, ki je tudi izhodišče za pohod na Veliko Kozje ali Lisco, razcvetel v svoji kraljevski modrini encijan.

Območje »nebeško« modrih cvetov na prostranem travniku, ki obkroža istoimensko cerkev na vrhu hriba, je zavarovano kot naravna botanična vrednota državnega pomena in botanični spomenik narave. Prostovoljke in prostovoljci PD Lisca Sevnica so rastišča zavarovali z ograjo, v času cvetenja pa tudi fizično varujejo rastišča, saj nekatere zamika in izkopljejo rastlino ter jo presadijo v svoj domači vrt, kjer pa nima pogojev za uspešno rast.

Lovrenc 2021 (12)

Načelnik kluba za varstvo narave pri PD Lisca Sevnica Alojz Rupar je eden izmed prostovoljcev, ki varujejo rastišče encijana v času cvetenja, saj včasih koga zamika, da bi izruval moder cvet.

»Rastišče encijana v času cvetenja, to je od druge polovice aprila do prve polovice maja, obišče tudi do 500 ljudi na dan. Večina obiskovalcev je iz domače občine, a mnogo jih pride tudi od drugod,« pove načelnik kluba za varstvo narave pri PD Lisca Sevnica Alojz Rupar, ki je lepo sončno aprilsko nedeljo spremljal dogajanje na Lovrencu ter obiskovalkam in obiskovalcem namenil prijazno besedo. »Prišli smo iz Novega mesta, ker smo slišali za rastišče in smo ga želeli videti od blizu,« pove obiskovalka, ki se je spomnila, da je pred mnogimi leti že bila na Lovrencu, kamor je prišla iz smeri Velikega Kozjega. »Danes sem tukaj z družino, imamo lep družinski izlet, ki ga bomo zaključili z obiskom Lisce,« še pove z nasmehom.

S. R.
« Nazaj na seznam
»