Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Muzejčki« začeli 8. Poletno grajsko dogodivščino

Objavljeno: Sreda, 29.06.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
pmb_poletna_grajska_dogodivscina (83)

»Muzejčke« je prvi dan grajske dogodivščine med izdelovanjem rož iz krep papirja prišla pogledat tudi grofica Marija Auersperg Attems.

Ena od številnih počitniških aktivnosti za otroke se je danes začela tudi v Posavskem muzeju Brežice, kjer bo do sobote potekala 8. Poletna grajska dogodivščina, ki se je udeležuje 40 »muzejčkov«, mladih obiskovalcev muzeja, ki bodo v prvih počitniških dneh skupaj preživeli zanimive, zabavne in ustvarjalne trenutke v družbi naše dediščine. Prvi dan je bil poudarek na cvetju, rožah, ki jih lahko v različnih prispodobah in oblikah najdemo na več mestih v PMB. 

pmb_poletna_grajska_dogodivscina (37)

Udeleženci dogodivščine v Viteški dvorani

Udeleženci so se najprej zbrali pod paviljonom na grajskem dvorišču, kjer so si razdelili posebne majčke, ki jih bodo nosili v času grajske dogodivščine in na katerih je tudi vodilo tokratnega druženja v muzeju - Ko preteklost pusti svoj pečat. Po uvodnem pozdravu direktorice PMB Alenke Černelič Krošelj so nato odšli v Viteško dvorano, kjer so na poslikavah iskali motive, povezane z rožami, se sprehodili še po nekaterih razstavah, kjer so na ogled rože, in se vrnili na dvorišče. Tam so začeli z delavnico izdelovanja rož iz krep papirja, prišla jih je pogledat tudi grofica Marija Auersperg Attems (Sonja Levičar) in jim tudi sama pokazala, kako se naredi rože iz krep papirja.
pmb_poletna_grajska_dogodivscina (26)

Muzejska sodelavka Anja Medved vodi tokratno Poletno grajsko dogodivščino.


Kot nam je povedala vodja dogodivščine Anja Medved, bodo otroci v štirih dneh druženja pridobivali nova znanja, ustvarjali, se zabavali in po nekaj letih spet prespali v gradu. Poleg izdelovanja rož iz krep papirja se bodo spoznavali tudi s tiskom, saj bodo izdelovali posebne oblike žiga oz. pečate (t. i. pintadere), ki so si jih včasih odtiskovali tudi na telo, vezenjem, pletilstvom, tkalstvom, pri čemer si bodo izdelali unikatne zapestnice, v povezavi s tem jih bodo v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja obiskali tudi posebni gostje v oblačilih iz obdobja Ajdov in pokazali posebno tehniko tkanja, v noči s petka na soboto bodo udeleženci dogodivščine tudi prespali v gradu in imeli nočno raziskovanje gradu, kar bo še posebno doživetje, drugi dan jih pride obiskat tudi župan Ivan Molan, ki jih bo zdaj že tradicionalno počastil s sladoledom. Načrtujejo tudi mini razstavo izdelkov »muzejčkov«, saj bodo iz slanega testa izdelovali majhna pletena srca. Seveda pa v muzeju niso pozabili na vmesne priboljške (med drugim bodo pekli tudi »šmorn«) in veliko pijače, ki je obvezna v teh vročih poletnih dneh. Zaključek dogodivščine bo v soboto okoli poldneva, ko bodo udeleženci svoje izdelke predali in vtise zaupali tudi staršem.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»