Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na 7. kulinaričnem dnevu v Globokem dišalo po golažu

Objavljeno: Nedelja, 01.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
7_kulinaricni_dogodek_td_globoko18

Golaž so kuhali tudi člani ŠD Globoko.

Minulo soboto je Turistično društvo Globoko na prostoru za domačim prosvetnim domom pripravilo 7. kulinarični dan. Tokrat so se v društvu odločili, da bodo ekipe, ki so se prijavile, kuhale golaž. Kot zanimivost so prikazali tudi kuhanje žganja na star način.

Kot nam je povedala predsednica TD Globoko Anica Novoselović, je društvo pripravilo sedmi kulinarični dan zapored. »Dogodek je namenjen predvsem druženju društev in organizacij v kraju, z njim na nek način zaključimo poletje,« je opisala in dodala, da so pred sedmimi leti v društvu prišli na idejo, da bi tudi sami organizirali kulinarični dogodek, tako kot ga imajo že marsikje po občini in širše. Po njenih besedah je kulinarika danes popularna, takšnih dogodkov se udeležuje tudi veliko mladih, ki se pomerijo v kuhanju. Razložila je, da so do zdaj vsako leto kuhali nekaj drugega, od golaža in palačink do raznih kaš, »skratka, kuhamo domače stvari, obiskovalci pa lahko poskusijo tudi drugo hrano, npr. štrudlje, potice, razno pecivo«.
7_kulinaricni_dogodek_td_globoko10

Kuhanje žganja na star način sta prikazala Dominik Kosi (levo) in Mihael Petančič.


Golaž je kuhalo deset ekip iz KS Globoko in KS Pišece. Kuhalnice so vrteli člani sveta KS Globoko, TD Globoko, Lovske družine Globoko, Športnega društva Globoko, Kulturnega društva Globoko, Društva kmetic – pododbor Globoko, Tomos P’šece, Župnijske Karitas Pišece, Župnijskega pastoralnega sveta Pišece in ekipa Bar Urek baza 12. Vzporedno so predstavili kuhanje žganja na star način. Kot nam je opisal Dominik Kosi, se mora žganje obvezno kuhati v bakreni posodi, v tem primeru 80-litrski, v katero se da prevreto sadje (kuhali so hruško viljamovko). Med kuhanjem nastaja para, ki gre po spiralasti cevi v posodo, napolnjeno z vodo (toplo in hladno). Para se spremeni v tekočino in s tem nastane žganje, ki ima na začetku 75-odstotno vsebnost alkohola, z destilirano vodo ga nato razredčijo na 45 %. Žganje so na koncu natočili v stekleničke in razdelili med ekipe kot zahvalo za udeležbo na kulinaričnem dnevu. Kot je še dejal Kosi, kuhanje žganja na tovrsten način traja štiri do pet ur, količinsko pa se skuha 10 do 12 litrov žganja.
7_kulinaricni_dogodek_td_globoko01

Predsednica TD Globoko Anica Novoselović


Novoselovićeva je še omenila, da člani TD Globoko skrbijo tudi za urejenost središča kraja in avtobusnih postajališč, pri čemer pravi, da društvo nima toliko sredstev, da bi počeli še druge stvari, poudarja pa dobro sodelovanje s KS Globoko. »Kar se tiče avtobusnih postajališč, le-ta zasajujemo, čistimo in kosimo, vendar so sama postajališča v zelo slabem stanju, za kar pa sredstev nimamo. Apeliramo na občino, da zamenja stara postajališča z novimi, kot to počne drugod,« je povedala predsednica TD Globoko, ki se ji mandat počasi zaključuje, tako da upa na kakšnega novega, svežega predsednika, ki bo imel tudi nove ideje, vsekakor pa se ji zdi smiselno, da te stvari, ki so jih počeli do zdaj, nadaljujejo tudi v prihodnje, tudi z organizacijo kulinaričnega dneva, ki ga imajo domačini radi in se je »prijel« v kraju.

Na 7. kulinaričnem dogodku je bilo poskrbljeno tudi za živo glasbo v izvedbi Top X banda.

R. R.
« Nazaj na seznam