Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na čelu brežiške občine Fašjenkova županja in prvič tudi župan opozicije

Objavljeno: Petek, 01.03.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_9504

Fašjenkova županja in opozicijski župan sta do naslednje sobote na oblasti v Brežicah, župan Molan pa na "oddihu".

Tradicionalni, že 19. prevzem oblasti na Občini Brežice, ki je po navadi prvi dogodek Fašjenka Dobova v pustnem času, je v današnjem pomladno toplem zgodnjem popoldnevu v središče Brežic privabil kar lepo število ljudi, ki so bili priča zanimivemu programu, ki so ga letos občinski uslužbenci namenili načrtovanim ureditvam ob akumulacijskem jezeru HE Brežice.

DSC_9415

Program občinskih uslužbencev ob današnjem prevzemu oblasti Fašjenka

Fašjenk ima drugo leto zapored svojo županjo (Kristino Majcen), ki je od župana Ivana Molana prevzela občinski ključ, na oblasti pa bo do naslednje sobote, ko se letošnji dobovski Fašjenk tradicionalno zaključi z mednarodnim karnevalom. Fašjenkovi županji tokrat prvič na oblasti družbo dela tudi opozicijski župan (Edi Štraus). "Končno je napočil čas, da vodenje občine prevzame ženska, kajti po toliko letih županovanja moškega je to že kar groza," je z veliko mero humorja izjavil Molan. Županja je omenila, da je letos s seboj pripeljala Lučko žlahto, ki se tokrat predstavlja kot "kabaret Luče", in dobovske mažoretke - piratke. Osvežila je spomin na čase, ko so v Ločah imeli Fašjenk cel teden ter je tudi sama sodelovala kot mažoretka in kasneje v Lučki žlahti. Nato se je dotaknila bolj političnih zadev. "Šla sem na lokalne volitve in dala glas prav vam, gospod župan. In veste, zakaj? Ker menim, da najmanj kradete v primerjavi z vsemi ostalimi," je nasmejala navzoče pred občinsko stavbo in še dodala: "Ta teden bom že nekaj naredila, ostalo pa pustila kar županu Molanu, saj bo tukaj še najmanj 50 let."

"Občino Brežice bomo preimenovali v Republiko Dobova"

DSC_9481

Koranti iz Hajdine pred stavbo Občine Brežice

Opozicijski župan je povedal, da so s pogumno potezo, s katero sta letos oblast prevzela pozicijska županja in opozicijski župan, skušali pokazati, da je moč samo v sodelovanju in ne izključevanju. "Občino Brežice bomo preimenovali v Republiko Dobova," je poudaril, "tako se bomo lahko vsi občani počutili kot Dobovčani in tudi mi bomo lahko občutili delček dobovskega blagostanja". Občinski uslužbenci so uprizorili "dokumentarec" o prihodnjem živahnem dogajanju ob in na brežiškem akumulacijskem jezeru, kjer po končnih ureditvah ne bo manjkalo savskih deklic, ribičev, ptičev, pikapolonic in drugega življa, ki se ob zvokih glasbe začne malce nenavadno obnašati, predstavila sta se tudi pevca, ki sta zapela malce prirejeno pesem Vrniva se na brežiško obalo in požela močen aplavz. Svoj nastop so ob tej priložnosti opravili tudi člani Lučke žlahte in mažoretke, predstavili so se liki Samoborskega fašnika in predstavniki hrvaškega Ključa, v brežiško mestno jedro pa so z glasnim zvonjenjem že 21. prišli tudi koranti iz Hajdine, tradicionalni gostje dobovskega Fašjenka. Po predaji občinskega ključa Fašjenkovi oblasti je sledil še odhod v županovo pisarno, kjer je Fašjenkova županja dala tudi že prvo izjavo za medije.

R. R.
« Nazaj na seznam
»