Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na četrtem festivalu Slovenija na Ohridu v Severni Makedoniji tudi pevci z Rake

Objavljeno: Sreda, 10.07.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG-20190624-WA0037
Ob letošnjem dnevu državnosti je bil na Ohridu izveden že četrti zaporedni festival Slovenija na Ohridu. Glavna organizatorja sta bila Posavca Aleš Breznikar iz Radeč in slovenski veleposlanik v Severni Makedoniji prof. dr. Milan Jazbec iz Spodnje Pohance pri Brežicah.

Na festivalu je sodelovalo 25 društev (folklora, pevci, orkestri in drugo) iz vse Slovenije s skupno nekaj več kot 500 nastopajočimi, med njimi tudi Pevska skupina Lavrencij z Rake. Pokrovitelj festivala je bil predsednik Sobranja Talat Xhaferi, glavni gost iz Slovenije pa direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik. S strani občine Ohrid je dogodkom aktivno prisostvovala predsednica občinskega sveta Živka Angelovska in slovenski častni konzul na Ohridu Shenol Islam.

IMG_9296
Program letošnjega festivala je obsegal naslednje dogodke:
  • sobota – otvoritev razstave akademske slikarke Alenke Gerlovič v ohridskem Centru kulture, ob stoti obletnici rojstva in v soorganizaciji Posavskega muzeja Brežice, ter pogovor o slovenski literaturi s predstavijo makedonskega prevoda knjige veleposlanika Jazbeca Martin Krpan – diplomat in vojščak ter še večerno druženje z vsemi nastopajočimi;
  • nedelja – degustacija penine, Hiša penin Tomaž Mastnak, zatem popoldanski sprejem za vodje nastopajočih skupin na občini Ohrid in večerni osrednji otvoritveni koncert;
  • ponedeljek – povorke skupin v starem mestnem jedru Ohrida, promocija slovenske kulinarike in večerni koncert v cerkvi Sv. Sofije;
  • torek – povorke nastopajočih v starem mestnem jedru.
Osrednji dogodek je bil otvoritveni koncert v nedeljo zvečer z govori predsednice ohridskega občinskega sveta Angelovske, direktorja javne agencije za kulturo Repnika in veleposlanika VP Jazbeca. Poldrugo uro trajajoč program so izvedli izbrani med vsemi skupinami, z vrhunsko glasbo, petjem in plesom. Izstopala je tudi nedeljska dopoldanska degustacija penine Hiše penin Mastnak. Ohrid je bil tiste dni v posavskih barvah.

Tudi letošnji festival je bil lokalno zelo odmeven, tako v javnosti kot medijsko. Ohrid je bil podaljšan konec tedna spet veliko slovensko mesto, kar je postalo že tradicija in zelo dobro sprejeto pri lokalni publiki in številnih turistih.

V sredini septembra pa sledi naslednja, že tretja zaporedna akcija Slovenija nad Ohridom, kjer bo približno 50 planincev iz Slovenije preživelo konec tedna na Ohridu, s pohodi na okoliške gore.

T. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

05.05.2020 | Redakcija

140-letnica v dobri kondiciji

17.06.2019 | Redakcija

Replika kapele Božjega groba