Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Čilijadi tekle tudi solze

Objavljeno: Ponedeljek, 24.09.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSCN3682 (2)

Ste za pekoče? Čili vam izpolni željo.

V včerajšnjem dela prostem dnevu se je tretje leto zapored v Loki pri Zidanem Mostu odvijala mednarodna Čilijada, ki jo je pripravila ekipa Čili kluba Račica pod vodstvom velikega ljubitelja čilija Aleša Kocmana.

DSCN3667 (2)

Celjan Nejc Četina je postal zmagovalec tekmovanja na Čilijadi v Loki, saj je pojedel največ pekočih čilijev.

V sklopu celodnevne prireditve je bila najprej odprta tržnica. Na njej so si obiskovalke in obiskovalci ogledali, poskusili in tudi kupili pekoče in ne pekoče izdelke. Na voljo so bili pekoči jogurti, omake, marmelade, več vrst žganja in še marsikaj (v skoraj vse je mogoče dodati čili), na voljo pa so bili tudi ne pekoči keksi in salame.

S svojimi pekočimi pridelki in izdelki iz čilija, ostre začimbe, ki jo pridobivajo iz drobnih plodov istoimenske grmičaste tropske rastline iz rodu paprik, so se predstavili: Big plant, Čiličen, Čiličar, Društvo Pod kozolcem, Aktiv žena Loka, Čili klub Račica, Chili sauce, Kmetija Farčnik, Čudoviti svet čilija, Bodibio.si, Čili by Vrečar, Ovčarska kmetija Urban, Mesnine Daničič, Ljutko (BiH), Loški zeliščarji, B&G chilies in Čili Pipp.

Del zanimivega dogodka, ki je privabil predvsem obiskovalce iz drugih krajev, domačinov pa malo manj, je bilo tekmovanje »Kdo poje najbolj pekoč čili?«.

Tekmovanja so se udeležili štirje predstavniki močnejšega in tri predstavnice nežnejšega spola. Po dodatnem krogu okušanja pekočih čilijev je postal zmagovalec 27-letni Nejc Četina iz Celja. Prvič se je v okušanju pekočih čilijev preizkusil na lanskem državnem tekmovanju v Šmarju pri Jelšah, kjer je osvojil drugo mesto; v Loki pri Zidanem Mostu je nastopil prvič in osvojil prvo mesto. Vsem, ki bi želeli tekmovati na takšnem predvsem zelo pekočem tekmovanju, Nejc Četina svetuje: »Priporočam, da vsak pred tem poskusi različne vrste čilijev, od blago do hudo pekočih. Pred samim tekmovanjem pa je priporočljivo pojesti kruh in nekaj ’mastnega’, da se naredi v želodcu obloga. Sam sem zaradi pekoče bolečine, ki sem jo začutil v želodcu, potočil tudi solzo.«

S. R.
« Nazaj na seznam