Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na festivalu posavskih vin najvišja ocena za dišeči traminec Klemna Černeliča

Objavljeno: Četrtek, 23.03.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_8227

Prejemniki priznanj s predsednikom ocenjevalne komisije Andrejem Bajukom in predsednikom VD Sromlje Francem Hrastovškom (foto: VD Sromlje)

18. marca so v Domu krajanov Sromlje razglasili najbolje pridelana vina letnika 2022 v sklopu 11. Festivala posavskih vin Sromlje 2023, ki ga organizira Vinogradniško društvo Sromlje.

Letošnji prvaki sort in zvrsti so postali dišeči traminec, ki ga je pridelal Klemen Černelič in zanj prejel oceno 18,63, rumeni muškat iz Vinske kleti Martine in Janka Matjašiča z oceno 18,37 ter modra frankinja Ferda Pinteriča z oceno 18,20. Šampioni 2023 (najvišje ocenjeni vzorci v posameznih kategorijah) so beli bizeljčan PTP Ferda Pinteriča (ocena 17,17), rdeči bizeljčan PTP Mihaela Petančiča (17,10), dišeči traminec Klemna Černeliča (18,63), modra frankinja Ferda Pinteriča (18,20) in laški rizling PT Janeza Lipeja (18,27).

Letnik 2022 zelo zahteven za kletarjenje

Ocenjevala je petčlanska strokovna komisija v sestavi uradnih degustatorjev KGZS – Zavoda Novo mesto Ivanke Badovinac, Milene Rožman, Jerneja Martinčiča, Damijana Vrtina in Andreja Bajuka, ki je komisijo tudi vodil. Skupno so ocenili 105 vzorcev vin. »Letnik 2022 si bomo zapomnili kot letnik, ko je v času vegetacije vinske trte in v času dozorevanja grozdja vinograde marsikje prizadela toča, predvsem pa visoke temperature in sušno obdobje v času dozorevanja ter obilne padavine v drugi polovici septembra (predvsem v času trgatve poznih sort). Zapomnili si ga bomo tudi kot letnik, kjer so se pokazale velike težave v času fermentacije in je zelo zahteven za kletarjenje. Glede na kakovost grozdja na eni strani in glede na težave v času predelave oz. fermentacije na drugi strani se srečujemo na eni strani z odličnimi vini, na drugi pa z vini s pomanjkljivostmi ali celo bolezenskim stanjem kot posledica predvsem zastoja fermentacije ali spontane fermentacije,« je pojasnil Bajuk.

Zaznali so precej bolezenskega stanja

Dodal je, da so degustacijo pričeli z vzorci rdečega bizeljčana, ki so bili sicer po večini lepo obarvani, vendar v okusu preveč taninasti. V rdečem bizeljčanu je pričakoval več polnosti, prav tako lepo obarvane modre frankinje, nekatere že v tem času vrhunske kakovosti. Kar nekaj vzorcev je bilo »podhranjenih« z žveplom oz. že oksidirani ali na meji oksidacije. Nadaljevali so z roséji in belimi vini, ki jih je opisal kot na splošno lepa bela vina, kjer so posamezni vzorci izstopali po kakovosti tako pri vzorcih belega bizeljčana kakor tudi pri posameznih sortah. Vzorci belega bizeljčana so bili polnega okusa, z izraženo sadnostjo na eni strani, na drugi pa nekaj grobosti in reduktivnosti v vonju in okusu. Med sortami je izpostavil laški rizling, renski rizling, beli pinot, kerner, traminec in rumeni muškat, ki so jih navdušili v svoji kakovosti. Poskusili so tudi nekaj interspecifičnih sort, ki pa tokrat niso navdušile (pekoče v okusu kot posledica visokega alkohola, reduktivnost, oksidativnost). Končali so s tremi predikatnimi vini (pozna trgatev), od katerih je imel le en vzorec upravičen naziv pozna trgatev, torej karakteristike deklariranega predikata. Komisija je izločila 20 % vin, in sicer zaradi napak, kot sta bekser in oksidacija, zaznati pa je bilo precej bolezenskega stanja (povišane hlapne kisline, cik, hlapni fenoli – brettanomyces). Po Bajukovih besedah so napake s hitrim ukrepanjem odpravljive, bolezenskega stanja pa se žal ne da odpraviti.

Zlata odličja tudi za vina PTP

Predsednik organizacijskega odbora festivala Ferdo Pinterič je zelo vesel letošnjega odziva vinogradnikov, ki so na ocenjevanje poslali kar 104 vzorce vin. »Zelo razveseljuje podatek, da je bil odstotek zlatih in srebrnih medalj letos bistveno višji kot prejšnja leta, kar pomeni, da je večina vinogradnikov izkoristila potencial dobrega letnika,« je poudaril in kot novost omenil, da je upravni odbor VD Sromlje sprejel dopolnitev pravilnika o ocenjevanju, kar pomeni, da so v pravilnik dodali posebno lestvico za priznanja in nagrade za vina iz kategorije PTP, s čimer so omogočili, da tudi vina iz te kategorije lahko dosežejo zlata odličja, kar je bilo po prejšnjih določilih pravilnika skoraj nemogoče. Novost letošnjega ocenjevanja pa je tudi večje število vzorcev različnih interspecifičnih sort, kar kaže na to, da se vse več vinogradnikov odloča za novosti in prednosti teh sort, ki so pomembne predvsem iz ekološkega vidika. »Zahvaljujem se vsem članom ocenjevalne komisije za odlično opravljeno delo, vsem našim podpornikom za finančno in drugo pomoč ter ekipi društva za organizacijo dogodka. Vsem vinarjem pa se seveda zahvaljujem za sodelovanje in čestitam za prejete ocene in odličja, še posebna čestitka pa seveda velja za dosežene zlate medalje, prvake sort in šampionske nazive,« je Pinterič sklenil svoj nagovor.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2022 | Sporočilo

Vrt in voda v poletnih mesecih

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led