Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na festivalu praženega krompirja tudi članice AKŽ Tržišče

Objavljeno: Sobota, 17.09.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Prazen krompir, AKZ Trzisce  (2)

Festival praženega krompirja je privabil lepo število sodelujočih in obiskovalcev.

Prvo soboto v septembru se je na Bledu odvijal že 22. svetovni festival praženega krompirja. Poleg ostalih ponudnikov na stojnicah ob Blejskem jezeru je za degustacijo pražilo krompir več kot 50 ekip – ne le iz Slovenije, ampak tudi iz drugih držav.

Iz KS Tržišče iz sevniške občine so poleg Aktiva kmečkih žena Tržišče sodelovala še tri društva. Pri pripravi praženega krompirja smo morali pražilke in pražilci upoštevati ’10 zapovedi’ Društva za priznanje praženega krompirja. Ena izmed dolžnosti je, da je za praženje potrebno skuhati najmanj 50 kg krompirja. Prepovedana je uporaba plastičnih posodic in pribora.

Prazen krompir, AKZ Trzisce  (3)

Obiskovalke in obiskovalci so bili navdušeni tudi nad krompirjevo marmelado.

Lepo vreme je prvo soboto v septembru privabilo na Bled res veliko število obiskovalcev. Pražen krompir z grajsko klobaso in cvičkom, pripravljen po našem lastnem receptu, so poleg slovenskih obiskovalcev okušali tudi turisti iz Indije, Škotske, Islandije, Italije, Nemčije, Francije … Navdušeni so bili tudi nad okusom naše krompirjeve marmelade. Veliko obiskovalcev nas je vprašalo, od kod prihajamo in kje je to naše lepo Tržišče. Naš kraj le malokdo pozna, a ko smo omenili občino Sevnico, jim je bila ta že bolj znana, že zaradi Melanije Trump.

Ves pražen krompir, ki so ga pripravile članice Aktiva kmečkih žena Tržišče, je pošel in prav tako marmelada. Dobre volje in s praznimi lonci smo se vračali domov. Drugo leto bomo spet posadile krompir in čebulo na naši samooskrbni njivi. Se vidimo prvo soboto v septembru leta 2023 v Bovcu.

Fani Borštnar, AKŽ Tržišče

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»