Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Floti miru tudi OŠ dr. Mihajla Rostoharja

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Na Floti miru tudi OŠ dr. Mihajla Rostoharja

Vsako leto avstrijska nevladna organizacija, društvo Mirno morje, organizira in vodi mednarodni projekt Flota miru, kar pomeni da se na Hrvaškem (Šibenik, Biograd, Sukušani...) zbere več kot 100 jadrnic na katerih plujejo otroci in maldostniki s posebnimi potrebami iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Slovenije. In ker učenci in učitelji na OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško vedno odprtih rok sprejmemo nove izzive, smo v sončnem septembrskem tednu Janja, Rok, Andrej, Martina, Silvija in Vlasta prestali svojo prvo jadralsko izkušnjo.

Teden dni je jadrnica postala naš drugi dom - na njej smo spali, kuhali, plesali, peli, skakali v morje in celo opazovali delfine! Seznanili smo se z osnovami jadranja in imeli možnost pomagati pri posameznih opravilih, kot so dviganje in spuščanje jadra, dvig zastave in upravljanje krmila. Seveda smo morali sami poskrbeti še za obroke ter red in čistočo na barki. Obiskal nas je tudi kapitan Kljuka in nas krstil za prave mornarje, kar smo si nedvomno zaslužili.

Izkušnja je bila nepozabna, spomini nanjo pa bodo ostali zabeleženi na fotografijah ter dnevniku, v katerega smo vsak dan beležili vse dogodke.

»Mirno morje« je najuspešnejši socialno pedagoški projekt v Evropi za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.

Meta Habinc, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško

« Nazaj na seznam