Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na izletu po Prekmurju

Objavljeno: Torek, 10.09.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Ilco Posavje v Prekmurju  (5)

Na domačiji v Prekmurju so se gostje prezkusili v izdelovanju suhih rož iz ličkanja.

Člani društva Ilco Posavje smo se 5. septembra zbrali ob 7.30 uri na avtobusni postaji Videm - Krško, od koder smo se odpeljali v Malo Polano – Pomelajevo.

Pomelajevo je tam, kjer je preteklost navdih prihodnosti. Pomelajevo je svet dobrega. Središče tega sveta je stara, spomeniško zaščitena domačija sredi prekmurske vasi Mala Polana. Pomelajeva domačija, po domače Sabolova domačija, je ena od posebnosti območja, ki skupaj s pticami iz evropske vasi štorkelj povezano z novimi časi in z novimi priložnostmi še ohranja dušo iz pisateljskih del Miška Kranjca in spoštovanje do starih spretnosti in veščin. Pomelajevo je območje, kjer skrbno gojijo avtohtono vrsto prekmurske koruze trdinke in na močvirnem predelu sadijo vrbje za šibe. Koruzno ličje ima glede na čas rezanja in obdelave veliko različnih odtenkov, ki jih Pomelajevi pletarji spreminjajo v predmete, ki vsakič znova dokažejo svojo uporabnost.

SABOLOVA DOMAČIJA

Ilco Posavje v Prekmurju  (22)

Skupinska fotografija na stolpu Vinarium.

V kraju, kjer se ustavi čas, nam je gospa Dragica najprej predstavila začetke delovanja Sabolove domačije, ogledali smo si delo pridnih rok v delavnicah, potem smo se še sami preizkusili v izdelovanju rožic iz ličja. Razdelili smo se v dve skupini, vsaka skupina je imela svojo mentorico in po navodilih smo začeli z delom. Izpod naših nerodnih prstov so nastale prav lepe rožice, ki smo jih odnesli domov. Med delom smo se okrepčali z marmelado iz rdeče pese, grozdja in jabolk, s slanimi palčkami, praženimi bučnimi semeni in s koruzno pogačo z makovim ter bučnim nadevom. Spili smo tudi domač bezgov sok. Poslovili smo se od prijaznih gostiteljev in pot nadaljevali proti Lendavi.

STOLP VINARIUM

Ilco Posavje v Prekmurju  (16)

Spoznavanje paradižnikovih skrivnosti pri Luštovih.

Razgledovanje po Prekmurju se prične na stolpu Vinarium. Kdaj smo lahko na en mah zrli na pokrajine štirih držav naenkrat? Razgledni stolp Vinarium Lendava, ki je visok 53,5 metra, nam je ponudil prekrasen 360-stopinjski pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, kjer je stolp ponosno postavljen, pa vse tja do porečja Mure in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa smo se povzpeli z dvigalom in naredili čudovite fotografije. Poskusili smo tudi prekmursko dobroto, ki se imenuje langaš. Jed se je razširila z Madžarske, narejena pa je iz ocvrtega kvašenega krompirjevega testa s česnom, smetano in sirom. Čudovito! Vsi smo bili navdušeni nad okusom in prav vsi smo to prvič jedli. Zraven pa je najbolj prija limonada.

LUŠTOVA PONUDBA

Pot smo nadaljevali do Renkovcev do LUŠTne domačije, kjer so nam predstavili proizvodnjo našega najbolj cenjenega paradižnika LUŠT, ki zori pod toplim prekmurskim soncem. Ob pokušini LUŠTnih paradižnikov nam je gospa Iza podrobneje predstavila skrivnost tega sočnega, svežega in zdravega sadeža. LUŠTne paradižnike oprašujejo čisto pravi čmrlji, ki so del stalne favne v rastlinjakih. Tam opravljajo svojo nalogo opraševanja in zagotavljajo dober pridelek. So pa živ dokaz, da pri njihovem načinu pridelave ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje, drugače bi čmrlji takoj poginili. Za popotnico je vsak član dobil 1,5 kg LUŠTnega paradižnika.

Po napornem dnevu nas je čakalo samo še kosilo v pravi prekmurski gostilni »Pri Slavi«, kjer smo se okrepčali s pravo prekmursko pojedino. Na poti domov smo se vsi strinjali, da so Prekmurci resnično prijetni in gostoljubni ljudje in zagotovo se bomo še kdaj vrnili.

Vir: Ilco društvo Posavje
« Nazaj na seznam