Časopis za pokrajino Posavje
14.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na kmetiji Pečarič čistili čebulo

Objavljeno: Nedelja, 13.09.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC00175
V sredo, 9. septembra, so člani Turističnega društva Lovrenc Raka čistili letošnji pridelek raške č'bule družine Pečarič iz Gmajne.

Kraj dogajanja je bil glede na trenutne razmere prilagojen, prav tako tudi število udeležencev. Kot je povedal gostitelj Brane Pečarič, so med drugim čistili tudi pridelek iz poizkusno posejanega semena, starega več let, kjer se je videlo, kaj pomeni premalo očiščeno seme,
DSC00136
ker se je vmes pojavljalo tudi nekaj rumene čebule. Čeprav se je po starih zapiskih na Raki vzgajala tudi rumena čebula, vendar če želijo po kriterijih Kmetijskega inštituta Slovenije imeti priznano avtohtono raško rdečo čebulo, bodo morali tako kot do sedaj še delati na čiščenju semena.

Turistično društvo Lovrenc Raka je tako prikazalo tradicionalno ročno čiščenje čebule, značilno za manjšo pridelavo ,obenem so dogodek izkoristili tudi za izmenjavo izkušenj glede same pridelave, pogovore pa so (čeprav niso uspeli očistiti vse čebule) nadaljevali tudi ob pozni večerji. Na koncu sta se predsednik društva Alojz Kerin in gostitelj Brane Pečarič zahvalila vsem za pomoč, hkrati pa sta prisotne povabila na naslednji dogodek - pletenje čebule v pletenice.

Anton Hruševar
 
« Nazaj na seznam