Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na območju Šentjanža opažena medvedka z mladiči

Objavljeno: Petek, 23.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Cebelnjak in medvedka 9

Lačnega medveda je privabil vonj po medu.

Premični čebelnjak družine Skoporc v vasi Koluderje pri Šentjanžu, ki stoji v bližini tematske rudarske poti Tk pav, je v preteklih dneh obiskal medved ter ob iskanju medu uničil tri čebelje družine.

Cebelnjak in medvedka 8

Odtisi medvedjih šap

»V ponedeljek, ko sem bil pri čebelah, ki jih imam v panjih na dveh stojiščih v bližini gozda, skozi katerega vodi tudi nekdanja rudarska pot, je bilo vse v redu. No, včeraj zjutraj (četrtek, 22. okt., op. p.), ko sem jih spet šel pogledat, pa sem takoj opazil, da je nekaj narobe. Okolica prvega stojišča je bila neurejena, po tleh so ležale deščice od panjev. Na drugem stojišču je medvedu uspelo odpreti notranjost, kjer je začel uničevati panje. Uničil mi je tudi tri čebelje družine,« pove čebelar Jože Skoporc in nadaljuje, da se na pločevini enega izmed čebeljih stojišč vidijo tudi velike medvedje šape. »Na tem mestu imam že deset let čebele, a se še nikoli ni zgodilo kaj podobnega, le pred dvema letoma smo videli stopinje, ki so vodile iz gozda, a do čebelnjakov niso prišle,« pripoveduje čebelar ter doda, da se med domačini širijo govorice, da so medvedko z dvema mladičema videli tudi na Kamenškem, pred tednom dni pa na območju Tržišča.

Nastalo škodo si je v današnjem jutru ogledal Gregor Bogovič iz brežiške enote Zavoda za gozdove Slovenije, čebelar pa bo postavil okoli obeh čebelnjakov varovalno ograjo (električnega pastirja), ker meni, da se bo medvedji obisk ponovil. »Letos nas je obiskala gospa Korona, avgusta toča, na jesen pa se je oglasil še medved. Hvala Lovski družini Šentjanž za pomoč pri prijavi dogodka ustreznim službam,« zaključi čebelar.

S. R., foto: družina Skoporc
« Nazaj na seznam
»