Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na obnovljenem podboškem trgu kuhali vampe, kovali, prepevali in se imeli lepo

Objavljeno: Nedelja, 25.07.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
na_trg_pod_levjo_sapo_podbocje (93)

Program je potekal na obnovljenem trgu v Podbočju.

Potem ko je prejšnjo soboto v Podbočju potekal prvi del prireditve Na trg pod levjo šapo, v okviru katerega so gostili klepet o turističnih spominkih, so drugi, popoldansko-večerni del, ki so ga zaradi slabega vremena za en teden prestavili, izvedli včeraj. Potekali so tekmovanje v pripravi vampov, prikaz kovanja nožev, kovancev in zapestnic ter za zaključek še slovesno odprtje obnovljenega trga s kulturnim programom.

na_trg_pod_levjo_sapo_podbocje (131)

Zmagovalna ekipa prve t. i. vamperije v Podbočju - Baznku vampek, ki jo je sestavljala družina Baznik (Alenka, Gregor, Mateja in Matic)

Na prvi t. i. vamperiji v Podbočju je sodelovalo sedem ekip: Vorančeva kovačija (Matjaž Jurečič, Matej Jurečič in Franc Krošelj), Baznku vampek (družina Baznik - Alenka, Gregor, Mateja in Matic), Modri kuharji (Franc Glinšek, Ivanka Glinšek, Ivan Pirc in Zofka Pirc), Aus Krževci (Roman Baškovč, Mija Baškovč, Tjaša Glinšek in Matic Pacek), Kostanjeviški fileki (Marjan Zupančič in Damir Metelko), Skijaši (Aleš Pavlovič, Martin Baznik in Marjan Božič) ter Muzgarji (Jože Lajkovič, Darko Andolšek, Janko Žarn in Ines Koler). Na koncu je komisija v sestavi Matjaž Jurečič (predsednik), Alenka Černelič Krošelj, Jože Zorič, Martin Stipič in Martin Kuhar izbrala najbolje pripravljene in skuhane vampe. Naziv 'prvi vamp Podbočja' si je prislužila ekipa Baznku vampek. Kot je bilo rečeno, imajo vampi veliko tradicijo, saj je znano, da so ljudje po prvi maši vsako nedeljo obvezno "romali" tudi na to tradicionalno jed. Zato ideja o izvedbi tekmovanja v pripravi vampov ni tako povlečena od nikoder in ima svoje korenine, na katere je lahko vsak ponosen.
na_trg_pod_levjo_sapo_podbocje (103)

Vsi sodelujoči na tekmovanju v pripravi vampov


Kot je navedla povezovalka Ivanka Černelič Jurečič, je pomembno samo to, da "smo Krževci in Podbočjani (do leta 1952 se je Podbočje imenovalo Sveti križ pri Kostanjevici, op. p.), ki znamo in zmoremo živeti složno; da imamo 11 mostičkov, ki so lepi tudi zaradi tega, ker ob njih rastejo rdeče pelargonije; da imamo največjo cerkev v novomeški škofiji in ne priznavamo tistih par centimetrov, ki jih ima cerkev v Beli krajini; da se z Acitovega balkona na Starem Gradu vidi do Aljaževega stolpa na Triglavu - samo štefan cvička je treba prej spiti; da imamo Napoleonov most in naj nam samo kdo upa reči, da to ni tako; da je cviček odlično vino, najboljše pa najdete v moji kleti; da je lev avtohtona podboška žival, zato smo temu kralju postavili spomenik na trgu; in ne nazadnje, da vse poti vodijo v Podbočje, tako se originalno glasi stavek in tisto v zvezi z Rimom pač ne drži. Sicer imamo tudi v vasi nekaj plank, zaplankani pa nismo, in tudi če smo, tega ne bomo priznali."
na_trg_pod_levjo_sapo_podbocje (78)

Pevke izpod Bočja so zapele podboško himno.


Trg v Podbočju je bil obnovljen kot del participativnega proračuna Občine Krško, zato se je Černelič Jurečič zahvalila vsem predlagateljem, glasovalcem, izvajalcem, prostovoljcem in "vsem, ki ste verjeli, da bo na koncu vse super". Naštela je novosti na trgu: pano, stopnice oz. oder, info table, na katerih je v treh jezikih napisano vse o tem kraju, ob trgu se bohoti Podboški cegu - loncenosec, kuhinjski pripomoček, ki ga je oblikovalo TD Podbočje in turistični podmladek OŠ Podbočje ter je novembra 2019 prejel zlato priznanje Turistične zveze Slovenije za enega od devetih najboljših kulinaričnih in gastronomskih spominkov Termalne Panonske Slovenije, septembra 2020 pa je bil v finskem Kuopiu razglašen za zmagovalca za najboljše in najprestižnejše kulinarične in gastronomske spominke, saj je prejel zlato priznanje Kulinarični in gastronomski spominek v letu 2019.
na_trg_pod_levjo_sapo_podbocje (25)

Lovro Jurečič med prikazovanjem kovanja nožev


V kulturnem programu so nastopili harmonikar Matjaž Zupančič, Renata Jurečič in Metka Vrhovšek, ki sta prebrali dve pesmi domačinke Marije Kerin, ki je pri skoraj 80 lani izdala svojo prvo pesniško zbirko "Pesmi z obpotja", Pevke izpod Bočja z zapeto himno Podbočje, moj ljubljeni dom in Korzingerji. Lovro Jurečič iz Vorančeve kovačije je ves čas prikazoval kovanje nožev, Franc Černelič pa kovancev in zapestnic, svoji stojnici sta imela Turistično društvo Podbočje s slastnimi palačinkami in Osnovna šola Podbočje s spominki. Za pijačo sta poskrbela Vinogradniško društvo Podbočje in Bar Jeruzalem, da je bilo - poleg vampov - tudi kaj za pod zob, pa Aktiv kmečkih žena Podbočje. Soorganizatorji prireditve so bili KD Stane Kerin Podbočje, VD Podbočje, PGD Podbočje, AKŽ Podbočje, Vorančeva kovačija in člani turističnega podmladka OŠ Podbočje.

R. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»