Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na pomoč hrvaškim kolegom in slovenskim turistom na Krku tudi policist Drago Butara

Objavljeno: Ponedeljek, 26.07.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
-5109054653371056012

Drago Butara (desno) in njegov hrvaški kolega med nedeljskim opravljanjem nalog na Krku

Med tremi slovenskimi policisti, ki med 17. julijem in 18. avgustom na vrhuncu turistične sezone pomagajo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti, je tudi Drago Butara s PP Krško, ki svoje delo opravlja na Policijski postaji Krk na območju PU Primorsko-Goranska.

Kot so zapisali na Generalni policijski upravi (GPU), slovenski policisti sodelujejo pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočajo hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter dajejo predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Pri svojem delu nosijo uniformo slovenske policije in niso oboroženi, prav tako ne izvajajo policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

Tovrstno sodelovanje med hrvaško in slovensko policijo poteka že deset let in se je izkazalo kot izjemno koristno. Kot so še sporočili z GPU, so prednosti prisotnosti slovenskih policistov v času turistične sezone predvsem, da so morebitni policijski postopki s slovenskimi državljani krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Dodali so, da policisti obenem izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Kot nam je s Krka sporočil Butara, ki se skupne akcije slovenskih in hrvaških varnostnih organov udeležuje tretjič, ga v času enomesečnega službovanja v Kvarnerju čakajo preventivne akcije, osveščanje voznikov plovil in kopalcev o nevarnostih, previdnostih na morju, o samozaščitnih ravnanjih glede varovanja lastnine na plaži (mobitelov, denarnic itd.). Malce v šali je dodal, da ga je že takoj eden od tamkajšnjih lokalnih medijev prekrstil v Dragana.

Poleg Butare, ki je drugače tudi vodja policijskega okoliša na PP Krško, doma pa iz Cerkelj ob Krki, sta šla za en mesec na Hrvaško še Dominik Kosi (PP Gornja Radgona), ki dela na PP Pulj, in Marjan Premzl (PP Ptuj), ki svoje naloge opravlja na PP Novalja.

R. R., vir: GPU, foto: arhiv D. B. in PU Primorsko-Goranska
« Nazaj na seznam