Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na pot v peščeno arabsko kraljestvo

Objavljeno: Četrtek, 10.01.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Oman, Vinko Sesko, potopis (25)

V Knjižnici Sevnica je na ogled izbor fotografij z lanskoletnega enotedenskega odkrivanja naravnih znamenitosti arabske države Oman.

V lanskem novembru se je skupina Vandrovci sevniškega planinskega društva odpravila na nepozabno popotovanje v Oman – v državo na skrajnem južnem delu Arabskega polotoka, kjer se srečujejo morje in gore, puščava in zelene oaze, peščene plaže in podzemne jame, puščavska vročina in monsunsko deževje ter gostoljubni domačini.

Oman, Vinko Sesko, potopis (26)

Bibliotekarka Tanja Mikolič se je zahvalila Vinku Šeško za torkovo potopisno predavanje.

Tako bi lahko povzeli sedemdnevno bivanje v arabskem svetu skupine »vandrovcev«. Celotno pot in dogajanje je skozi fotografski objektiv vestno beležil Vinko Šeško in delček zanimivosti s poti je predstavil na torkovem potopisnem predavanju v Knjižnici Sevnica.

Novih doživetij željne popotnike je najprej čakal let z letalom z brniškega letališča v turški Istanbul in od tu v prestolnico arabske države Oman, v milijonsko mesto Muškat. Le-to je lepo urejeno in s številnimi parki ter večpasovnimi cestami ne daje občutka, da je Oman puščavska država. Mesto ima tudi velike nakupovalne centre, bogato založene tržnice in živahno nočno življenje. Stavbe so grajene v značilnem arabskem slogu in med njimi so tudi mošeje. Posebno doživetje je čakalo vedoželjne popotnike ob obisku puščave, kjer je bilo krasno opazovati igro svetlobe in temnih senc na peščenih tleh ali pa bos hoditi po sipkem puščavskem pesku. Nekaj veličastnega je bil sončni vzhod nad peščeno pokrajino. Nepozabna je bila tudi vožnja s terenskimi vozili po puščavskih cestah ter srečanje s kamelami. Prijetno je bilo nočno opazovanje morskih želv, ki so na obali legla jajca, pa pot preko visokih gora in ogled kanjonov ter kopanje v eni izmed tamkajšnjih rek.

»Če bi želeli doživeti Oman v njegovo popolnosti, bi si morali vzeti več časa, a kljub temu smo se vrnili domov z mnogimi nepozabnimi vtisi in prekrasnimi doživetji. Spomin na še eno čudovito potovanje bodo ostali zapisi na fotografijah,« je dejal Vinko Šeško, ki je z Vandrovci prepotoval že mnogo dežel.

S. R., foto: S. R., V. Š.
« Nazaj na seznam
»