Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na prireditvi Jesen v Gadovi peči vsako leto več obiskovalcev

Objavljeno: Torek, 10.09.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
jesen_v_gadovi_peci (1)

Prikaz mehano opreme

Tudi letos se je v zibelki cvička, Gadovi peči, odvila že 12. tradicionalna prireditev Jesen v Gadovi peči. Tudi letos, kot vsako leto, je bil trud poplačan. Ne gre zgolj za finančno plat, ki je sicer pomembna, a vendar ni razlog za vsakoletni trud množice zanesenjakov. Če je le dobra pozitivna nula, ko se pokrijejo vsi »plačljivi« stroški, so v društvu zadovoljni. Ostalo pa tako ali drugače prispevajo sponzorji in donatorji ter skozi javne razpise tudi Občina Brežice. Zanemarljivi pa niso niti promocijski učinki, ki dvigujejo vinsko gorico Gadova peč iz povprečja, saj je le-ta ena redkih vinskih goric, kjer se še dogajajo tovrstne prireditve.

Začelo se je že veliko prej kot v soboto, saj je bilo treba pridobiti mnogo administrativnih in drugih dovoljenj ter zagotoviti ustrezne pogoje za izvedbo tovrstnega dogodka. Predsednica društva Zdenka Mirtek se je morala še kako potruditi, da je bilo vse pravočasno. Demonstracija nove mehano opreme v organizaciji Agromehanike Kranj in domačega podjetja Ino kakor tudi predstavljeni prodajni produkti trgovca Evrogarden so pritegnili mnogo novosti željnih vinogradnic in vinogradnikov. Še posebna draž pa so bili starodobni traktorji, »old tajmerji«, in njihovi upravljavci. Še posebej dekleta oz. žene, ki so se potegovale za bogato nagrajen naslov »naj traktoristke«.

Najstarejši traktor, letnik 1952, je pripeljala lanska zmagovalka Anja Poldan. Z najbolj izvirnim traktorjem s kosilnico in starodobno sejalnico se je pripeljal Marjan Tomše. Tudi brata Kodrič iz Šutne sta se ponašala s starodobnima traktorjema, ki sta nekoč orala »ledino«, potem ko sta odslužila nemške gospodarje, pri nas na Dolenjskem. Tudi traktor Kramer K15, letnik 54, Jožeta Budiča iz Podgračenega je bil posebna paša za oči, saj ga je gospodar res vzorno restavriral. Nič manj lep ni bil niti traktor Porsche, letnik 64, s katerim se je v družbi psa Bilija (imel je posebno urejen prostor na traktorju) pripeljala Zinka Oštrbenk z Žejnega. S Stojanskega Vrha se je z Ursosom, ki je bil poleg IMT nekoč kar kultni traktor manjših kmetovalcev, pripeljala skupina vinogradnic in vinogradnikov družine Gramc. S sodom na vozu in harmoniko jih je pripeljala bodoča snaha Špela Županc. Za naj traktoristko je bila proglašena »Kodričeva tamlada« Ana Klemenčič, sicer iz Poljanske doline, pa vendar z vsem srcem tako pri svojem Luki kakor pri vseh Komatarjevih v Gadovi peči. Traktor Porsche, letnik 57 (letnik rojstva Jožice Komatar), na katerem se je pripeljala, je bil vzorno opremljen, pa tudi ohranjen, kot se za tako spoštljivo star traktor spodobi. Ana se je še posebej razveselila darila glavnega sponzorja Dewalt (obdarili so vse traktoriste s svojimi prodajnimi artikli) kakor tudi darilnega bona AFP-ja iz Dobove.
jesen_v_gadovi_peci (5)

Naj traktoristka Ana Klemenčič na traktorju Porsche, letnik 57


Obiskovalci popoldanskega dela prireditve so zaključili z dobrim »tapravim« lovskim golažem. Meso srnic, ki so sopotniki vinogradnikov, še posebno v času mladih poganjkov kraljevine, sta podarili lovski družini Cerklje ob Krki in Podbočje, nekaj mesa pa je bilo tudi iz Dušakove zaloge.

Večer pa kot po navadi. Dobra kuhinja, tokrat v organizaciji gostilne Račič, vino pa, kot je običaj v Gadovi peči. Toči se zmagovalno vino z lokalnega ocenjevanja, kjer že vrsto let zmaguje družina Kvartuh. In veliko obiskovalcev, ki so uživali v za tovrstne dogodke skoraj idealnem vremenu, ob zvokih ansambla Mladi Dolenjci, in vsega, kar so pripravili organizatorji. Še posebno pa je izstopal bogat srečelov, ki je imel vrednost nekaj tisoč evrov in so ga organizatorji nesebično namenili obiskovalcem po zmernih cenah.

Skratka, tudi letos je bil dogodek izjemen z veliko obiskovalci, ki so napolnili šotor. Med njimi, še posebno v drugem delu, pa veliko mladih. Organizatorji, sponzorji, varnostniki družbe Rival, gasilci z Dolenje Pirošice ter vsi ostali so vzorno opravili vsak svoje delo, tako da ni bilo nobenih težav v času dogodka. Ne glede na to, da je bilo na ta dan veliko dogodkov, je bilo obiskovalcev v Gadovi peči res obilo, kar kaže, da si je ta prireditev pridobila zveste obiskovalce, ki jih je vsako leto več.

Vir: VTKD Gadova peč
« Nazaj na seznam