Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na PŠ Kapele vse v znamenju hišnih ljubljenčkov

Objavljeno: Torek, 29.01.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
podruznicna_sola_kapele_obisk_kuzkov61

Kapelski učenci in vrtičkarji so se v torkovem dopoldnevu družili z dobermanoma Karmo in Kalašem.

Na Podružnični šoli Kapele, ki spada pod okrilje OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, v tem šolskem letu drugič organizirajo akcijo na temo Hišni ljubljenčki so naša odgovornost. Učenci zbirajo hrano in druge nujno potrebne artikle za nikogaršnje živali, se pri pouku pogovarjajo o tej temi, še najbolj zanimiv del zanje pa je bil današnji obisk kužkov, ki je potekal v telovadnici kapelske šole.

podruznicna_sola_kapele_obisk_kuzkov74

Vodja PŠ Kapele Vida Urek (levo) in mentorica naravoslovnega krožka na šoli Gabrijela Hauer

Na obisk sta prišla psa pasme doberman, Karma in Kalaš, z njunima lastnikoma Meto Olovec in Sašo Djarmatijem iz Brežic. Po začetni previdnosti so se tako psa kot otroci kmalu spoprijateljili, tako da božanju in dajanju priboljškov ni bilo ne konca ne kraja. Lastnika sta ob tem otrokom povedala in svetovala, kako se pravilno ravna s psi, kakšne pse poznamo (npr. reševalne, policijske), na kaj je treba biti pozoren pri stiku s temi živalmi ipd. Otroci, ki so tako imeli možnost stika s psi ter se predvsem seznanili s skrbjo in odgovornostjo do naših hišnih ljubljenčkov, so tudi postavljali vprašanja in zaupali nekaj svojih izkušenj s psi. Dogodku je prisostvovala tudi ravnateljica dobovske šole Ivana Baškovič. Kot sta nam zaupala Olovčeva in Djarmati, imata doma osem psov, ukvarjanje s psi je njun hobi že vrsto let, udeležujeta se tudi tekmovanj in razstav, z veseljem se odzoveta tudi na vabila šol, kot je bilo v primeru PŠ Kapele.

Kot nam je povedala mentorica naravoslovnega krožka na šoli Gabrijela Hauer, so se za naštete aktivnosti odločili, saj želijo otrokom podati določen odnos do hišnih ljubljenčkov, predvsem pa do zapuščenih živali, ki jih je vedno več. »S pravim odnosom, vzorom, vzgledom lahko te stvari priučimo. Imamo veliko srce in se trudimo po svojih najboljših močeh, saj ne skrbimo samo za živali v zavetišču, ampak se naši učenci srečujejo tudi s ptiči, ki jih pozimi hranijo,« je dejala in dodala, da v okviru letošnje akcije zbirajo odeje iz flisa, brikete, povodce, pesek za mačke, skratka, vse, kar zavetišče nujno potrebuje. Že zdaj so zbrali enkrat več pasje hrane kot v lanskem letu. Vse zbrano bodo učenci z učiteljicami odnesli in predali brežiškemu zavetišču, pri čemer bodo lahko zapuščene živali tudi sprehodili. S podobno akcijo, kot je zatrdila Hauerjeva, bodo zagotovo nadaljevali tudi v prihodnje, saj pri otrocih opažajo, da se sicer radi odzovejo, a jim je treba najprej dati vzgled in se o tem pogovarjati, da tudi dobijo določeno odgovornost, »kajti če ne bi bilo neodgovornih lastnikov, tudi ne bi bilo zapuščenih živali«. PŠ Kapele s šestimi razredi in obema oddelkoma vrtca obiskuje približno 85 otrok.

R. R.
« Nazaj na seznam
»