Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Raki pletli čebulo v pletenice

Objavljeno: Sobota, 26.09.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC00152
V soboto, 19. septembra, so se člani Turističnega društva Lovrenc Raka ponovno dobili na kmetiji Pečarič, kjer so pletli raško čebulo v pletenice.

Po izjavi lastnika kmetije Braneta Pečariča so kot društvo vezli ali pletli čebulo pred dvema letoma v njegovi zidanici, letos pa so to izvedli na njegovi kmetiji. Seveda, kot sta še dejala tako predsednik društva Alojz Kerin kot Pečarič, je to unikatno delo in ohranjanje tradicije. V preteklih časih ni bilo bistvo v teži pletenic, ki so jih njihove babice prodajale na tržnicah, temveč v število čebul v pletenici (rešte).
DSC00182
Če je bila bolj drobna, jih je bilo 11, če pa je bila bolj debela, pa je bilo v pletenici do 13 čebul. Hkrati so tudi ugotovili, da se s tem podaljša kvaliteta ali obstojnost čebule, da ne odganja ali ne kali, če jo spleteš v pletenice, ki jih nato shraniš ali obesiš v suhih prostorih (kozolci, podi, stare kašče).

Tudi letos so pletli na dva načina: s špago (vrvico) in z mečičkem (širokolistnati rogoz). Prav tako se je mečiček v preteklih časih uporabljat za tesnenje vratic na vinskih sodih. Letos so tudi začeli s shranjevanjem na sodobnejši način, tako da poškodovano čebulo (seveda poškodovane delce odstranijo) pasterizirajo-konzervirajo z dodatkom masti in soli ter jo spravijo v kozarce, kjer čaka za nadaljnjo uporabo. 

Anton Hruševar
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

01.06.2020 | Sporočilo

Sonaravno obvladovanje visokih voda

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford