Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Ravnah pri Kapelah se je dogajalo kot leta 1975 in prej

Objavljeno: Ponedeljek, 25.04.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
jurjevanje_kapele (62)

Na jurjevanju brez cvrtja pač ne gre ...

V sobotnem popoldnevu je pri lovskem domu Lovske družine Kapele na Podvinjah (Ravne) Sekcija za ohranitev dediščine pri KD Kapele poskrbela, da se je na prizorišču dogajalo tako, kot se je leta 1975 in še prej. Organizirali so namreč jurjevanje, kot so ga v teh krajih poznali včasih.

Kot je poudaril Marko Blaževič, ta dan pri njih ni bila čisto navadna vaška veselica. »Tudi letos, kot že zadnjih osem let, se bomo trudili za rekonstrukcijo običajev, ki so jih izvajali kapelski gasilci na jurjevo vse do leta 1975,« je opisal in dodal, da se je dogajanje preselilo 50 let nazaj. »Z zelenjem označeno prizorišče, na vogalu z zelenjem ograjen prostor za ’rest’, kurišče, pripravljeno z opeko, kakršno so poznali v tistih časih, pri peki jajc so članice KD Kapele, Sekcije za ohranitev dediščine, v oblačilih, kot so se nosila takrat. 
jurjevanje_kapele (17)

Nastop kapelskih otrok

Ob vsem tem bi radi pričarali sproščeno in veselo vzdušje, kakršnega so poznali v tistih časih,« je povedal. Zavzeti člani Sekcije za ohranitev dediščine pri KD Kapele, ki ga kot predsednica vodi Mihaela Blaževič, so dan prej pripravili prizorišče z dobro voljo ter ob domači hrani in kapljici, tako kot so to počeli takrat. Pri samem dogodku pa vedno pomagajo še drugi Kapelci, je omenil Blaževič, predvsem podružnična OŠ z vsemi oddelki, moški pevski zbor, konjerejsko društvo, lovska družina, domači gasilci, Mesarija Krošelj, veliko krajanov, ki so dan pred jurjevanjem darovali jajca – teh so letos nabrali kar 1550 –, da so se naslednji dan lahko pekla in brezplačno postregla. Trudili so se obiskati čim več domačij, konjarjem so se pridružili tudi traktoristi. Pridni kapelski otroci so tekali od vrat do vrat in domačine prosili za jajčka ter jih povabili na jurjevanje naslednji dan. Tudi to dogajanje je bilo za otroke prav posebno doživetje, saj je bilo jurjevo tudi praznik otrok, je dejal. »Sicer pa ni jurjevanja brez cvrtja, pečenega na domači masti, na zunanjem kurišču, kar daje cvrtju posebno slast in okus. Dekleta pa so prinesla tudi šmarnice, ki so jih včasih okoliški otroci prodajali in si s tem prislužili kak dinar za kos pečenke ali sladkarijo,« je še navedel.
jurjevanje_kapele (75)

Pred 50 leti je bila na jurjevanju zelo popularna tudi igra 'rest'.


Obiskovalci prireditve, ki se jih je po dveh letih »premora« nabralo kar lepo število, so bili priča programu, v katerem so nastopili učenke in učenci POŠ Kapele pod vodstvom Dragice Hrovat in Mateje Rožman Lubšina ter kapelski pevci, prišel pa je tudi zeleni Jurij. Za živo glasbo je poskrbel Vilko Urek.

R. R.

#povezujemoposavje« Nazaj na seznam