Časopis za pokrajino Posavje
14.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na razglasitvi rezultatov 43. državnega tekmovanja v tehniki prodaje tudi predsednik Pahor

Objavljeno: Petek, 12.04.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Na razglasitvi rezultatov 43. državnega tekmovanja v tehniki prodaje tudi predsednik Pahor

Predsednik države je čestital vsem najboljšim na 43. državnem tekmovanju v tehniki prodaje, ki ga je gostila ETrŠ Brežice.

Ekonomska in trgovska šola (ETrŠ) Brežice je bila v četrtek gostitelj 43. državnega tekmovanja v tehniki prodaje. Na tekmovanju, katerega cilj je promocija ekonomskih poklicev, se je pomerilo 96 dijakov iz 17 šol v sedmih kategorijah. Na svečani razglasitvi rezultatov, ki je potekala v športni dvorani šole, je bil prisoten tudi predsednik države Borut Pahor.

Na razglasitvi rezultatov 43. državnega tekmovanja v tehniki prodaje tudi predsednik Pahor

Skupinska fotografija vseh dobitnikov priznanj in nagrad ter podeljevalcev s predsednikom Pahorjem

Ker je sodelovala tudi šola iz Samoborja, je tekmovanje preseglo državne okvirje in postalo mednarodno. Tekmovanje je potekalo v brežiških trgovinah Mercator, DM, Mana, Merkur in Alpina. Celosten prodajni proces posameznega dijaka je ocenjevala tričlanska komisija. Kriterije ocenjevanja so sestavljali: sprejem kupca (pristop, pozdrav, nagovor), postrežba (poslušanje kupca, ponujanje blaga, svetovanje, kompletiranje), zaključek prodajnega postopka (izročanje blaga in pozdrav) ter odnos do kupca (prijaznost, vljudnost). Dijaki, ki so zasedli prva tri mesta v posamezni kategoriji, so:
  • konfekcija: 1. Mojca Blaževič, 2. Lucija Erjavec, 3. Maida Žigić (ETrŠ Brežice);
  • živila: 1. Anastazija Kuzmanoska, 2. Azra Tajroska, 3. Sindi Čerče;
  • kozmetika: 1. Anna Golob Doneva, 2. Ana Selšek, 3. Samanta Sever;
  • veliki gospodinjski aparati: 1. Benjamin Volk (ETrŠ Brežice), 2. Emina Zukanović, 3. Neža Pavšer Stefančič;
  • mali gospodinjski aparati: 1. Albion Morina (ETrŠ Brežice), 2. Aneja Horvat, 3. Eva Breznik;
  • obutev: 1. Ines Videmšek, 2. Ilvana Bajrektarević, 3. Bleona Shala;
  • barve-laki: 1. Simon Smodiš, 2. Rok Meško, 3. Matej Štrukelj;
  • ekipno: 1. Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper, 2. Ekonomska šola Murska Sobota, 3. ETrŠ Brežice.
Na razglasitvi rezultatov 43. državnega tekmovanja v tehniki prodaje tudi predsednik Pahor

Beno Kunst in Naja Rovan med prikazom gimnastičnih spretnosti

Brežiška šola, ki je tudi že v preteklosti dosegala odlične rezultate in imela že večkrat državne prvake v tehniki prodaje, se letos veseli kar dveh nazivov državnih prvakov, za kar sta poskrbela Benjamin Volk in Albion Morina, tretje mesto pa je dosegla Maida Žigić. Tekmoval je še Mihael Pšeničnik, ki je v kategoriji barve-laki zasedel 4. mesto. Domača šola je v skupnem razporedu zasedla tretje mesto, za kar gredo največje zasluge profesorici Mojci Ogorelc. Priznanja in nagrade sta podeljevala Borut Šašek, predstavnik generalnega sponzorja tekmovanja Mercatorja, in Urška Senica, vodja tekmovanja in profesorica na ETrŠ Brežice.

Navzoče sta nagovorila predsednik Pahor in brežiški župan Ivan Molan. Pahor je dejal, da je tudi sam prodajalec: »Prodajam mojo vizijo boljše družbe. Takrat, ko to delam s strastjo, ko produkt prodajam s srcem in verjamem vanj, imam pred sabo kupca in njegovo dostojanstvo. In danes sem prišel sem, da od vas izvem kaj novega v zvezi s to prodajo. Slišim, da ste tukaj najboljši, pa sem prišel, da se prepričam.« Molan je poudaril, da je bilo trgovanje v občini Brežice, ki je obmejna občina, vedno tisto ključno, zato so veseli, da imajo in razvijajo ekonomsko in trgovsko šolo, ki vzgaja bodoče kadre. »Res je, da je poklic trgovca v zadnjem času malo manj zanimiv, vendar se danes kažejo drugačni trendi, tudi ta poklic je iskan in bolje plačan kot pred časom,« je povedal in dodal, da brez kvalitetnih tržnikov ne bo kvalitetnega razvoja in prodaje.

Ob razglasitvi so dijaki ETrŠ pripravili tudi kulturno-športni program. Zapele so Tanita Lipar, Tamara Blatnik in dekliški pevski zbor šole pod vodstvom Metke Lorger, svoje gimnastične sposobnosti pa sta prikazala Beno Kunst in Naja Rovan. Povezovalca sta bila dijaka šole Anja Roštohar in Timotej Topolovec. Po končani razglasitvi številni niso želeli zamuditi priložnosti in so se fotografirali s predsednikom države, kar si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

R. R., foto: R. R., M. Galič, Foto Rožman
« Nazaj na seznam