Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na regijskem nivoju zaključen letošnji natečaj Evropa v šoli

Objavljeno: Četrtek, 20.04.2017    Rubrika: PANORAMA Redakcija
evropa v soli 2016-17 (26)

Izviren program so za to priložnost na senovskem odru izvedli učenke in učenci boštanjske šole.

Danes je pod naslovom Svet, v katerem želim živeti v organizaciji Zveze prijateljev mladine Krško (ZPM) v Domu 14. divizije na Senovem potekala zaključna regijska prireditev natečaja Evropa v šoli 2016-2017, na kateri so predsednik ZPM Krško Vinko Hostar, generalna sekretarka ZPM Slovenije (ZPMS) Breda Krašna in podžupanja občine Ana Somrak sodelujočim ustvarjalkam in ustvarjalcem, teh je bilo kar 386 iz 27 šol z območja Posavja, podelili regijska priznanja za sodelovanje.

Natečaj Evropa v šoli poteka po evropskih državah že od leta 1953, v Sloveniji pa se je v organizaciji Nacionalnega odbora natečaja Evropa v šoli, ki deluje pri ZPMS, zvrstil že 17. leto. Kot je dejal predsednik ZPM Vinko Hostar zbranim mladim ustvarjalcem
evropa v soli 2016-17 (8)

Na natečaju je s svojimi deli sodelovalo 386 mladih ustvarjalcev in 146 mentorjev iz 27 osnovnih in srednjih šol z območja Posavja.

literarnih, likovnih, fotografskih del in izdelanih video posnetkov, je nacionalni odbor z naslovno temo tudi letos sledil željam otrok in mladih, da želijo načrtovati in soustvarjati svojo prihodnost, prihodnost lokalnega okolja oz. prihodnost sveta: "Pri tem ste verjetno prišli do zaključka, da ne živimo samo v enem svetu, temveč da je lahko teh več, vsekakor pa obstaja vsaj dva - na eni strani je svet strahu, vojn, sovraštva, močnega onesnaževanja okolja itd., na drugi strani pa je svet prijaznosti, prijateljstva med ljudmi, pomoči sočloveku, sožitja različnih kultur, svet čiste in neokrnjene narave ... Skratka, natečaj vas je spodbujal k razmišljanju o temah, ki so skupne nam vsem, ki živimo v Evropi." Generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna je pohvalila tako ZPM Krško kot sodelujoče učence in 147 njihovih mentorjev, pri čemer je poudarila, da je v projektu Evropa v šoli posavska regija ena izmed najmočnejših slovenskih regij. Zbrane je nagovorila tudi podžupanja občine Ana Somrak, rekoč, da je tako občina kot osebno ponosna na krško ZPM, v kateri ljudje v dobro otrok ustvarjajo s srcem že 60 let.

evropa v soli 2016-17 (10)

Vinko Hostar, Ana Somrak, Vida Ban, sekretarka ZPM Krško, in Breda Krašna

Vsi navedeni so v nadaljevanju podelili mentorjem in predstavnikom učencev posameznih šol regijska priznanja, medtem ko bo sam izbor del, ki so se uvrstila na nacionalni izbor, objavljen tekom jutrišnjega dne. Uroš Brezovšek, podpredsednik ZPMS in koordinator za Posavje, ki je povezoval spremljajoči kulturni program, s katerim so vse prisotne navdušili učenke in učenci Osnovne šole Boštanj pod mentorstvom Zdenke Kozinc in Silvestre Kotar, pa je ob zaključku prireditve še poudaril, da bo v nadaljevanju razglasitev na državnem nivoju izbranih najboljših del potekala na osrednji državni prireditvi, in sicer 11. maja v Pionirskem domu v Ljubljani.

B. M.
« Nazaj na seznam
»