Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Sromljah »pokoronska« čistilna akcija

Objavljeno: Torek, 16.06.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG-2f2257b6efd0f926d55381065c74d213-V

Udeleženci čistilne akcije z nabranimi smetmi

Turistično društvo Sromlje je na prvi junijski četrtek v popoldansko-večernih urah izvedlo čistilno akcijo po vseh vaseh KS Sromlje. Akcije, ki so jo zaradi epidemije morali prestaviti na malo kasnejši čas, se je udeležilo 20 članov društva različnih starosti, nam je povedala predsednica TD Sromlje Ana Kranjčič.

Smeti so udeleženci akcije po skupinah pobirali po Sromljah, Silovcu, Volčjem, Curnovcu, Oklukovi Gori in Zgornji Pohanci. Pobrane odpadke so nato s traktorji pripeljali na zbirno mesto pri avtobusni postaji na Sromljah, od koder je vreče z odpadki odpeljala Komunala Brežice. Po navedbah Kranjčičeve so letos nabrali najmanj smeti do zdaj. »Mogoče je manj smeti zaradi tega, ker so bili v času 'korone' ljudje bolj kot ne doma,« ugiba. Veseli tudi dejstvo, da niso odkrili nobenih črnih odlagališč v okolici, je dejala in dodala, da so v zadnjih več kot 15 letih, odkar vsako leto spomladi izvedejo čistilno akcijo, počistili že marsikatero črno odlagališče. »Včasih smo pobirali tudi televizorje in drug kosovni odpad, zdaj k sreči tega ni več,« je povedala. Akcijo so zaključili pri sromeljskem gasilskem domu, kjer so si na novi krušni peči domačih gasilcev s pomočjo člana PGD Sromlje Edija Rožmana spekli pice.

Sicer v sromeljskem turističnem društvu vsako leto oktobra organizirajo tudi pohod po sromeljski pešpoti, poimenovani Pot vina in sonca, a kot pravi Kranjčičeva, je letošnji jesenski pohod še pod vprašajem, saj Turistična zveza Slovenije zaenkrat še ni razpisala sredstev, s katerimi lahko pokrijejo stroške organizacije pohoda. Kljub temu imajo v načrtih, da še v tem letu celotno traso poti obnovijo (npr. barvanje stebričkov, novi napisi itd.). Kot še omenja, so njihove aktivnosti v zadnjem času temeljile na urejanju in košnji avtobusnih postajališč ter okolice javnih objektov, z namenom lepšega izgleda kraja so zasajevali tudi rože, letošnjo češnjevo nedeljo, ki jo po navadi priredijo v mesecu juniju, pa bodo zaradi trenutne situacije izpustili. Zaradi epidemije jim ravno tako ni uspelo izpeljati tretje izvedbe teka po Poti vina in sonca, ki bi moral biti v aprilu, so pa še pravočasno opravili z občnim zborom, ki ga imajo vsakič ob kulturnem prazniku.

R. R., foto: TD Sromlje

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam