Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Sromljah spet »Golica«, bliža se 2. tek po Poti vina in sonca

Objavljeno: Sobota, 13.04.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Na Sromljah spet »Golica«, bliža se 2. tek po Poti vina in sonca

Tudi letos je v prvih aprilskih dneh na Sromljah zacvetelo več kot 20 tisoč narcis.

V teh dneh smo lahko ob prihodu na Sromlje spet občudovali »rumeno preprogo«, ki jo naredijo številne cvetoče narcise. Pred več kot desetimi leti so namreč prizadevni člani Turističnega društva Sromlje, ki mu predseduje Ana Kranjčič, prvo leto posadili najprej 3500 sadik narcis, nekaj let kasneje pa še 2500. »Če vemo, da ima vsaka narcisa v povprečju tri cvetove in več, lahko rečemo, da vsako leto na Sromljah cveti čez 20 tisoč narcis,« pravi Kranjčičeva.

Na Sromljah spet »Golica«, bliža se 2. tek po Poti vina in sonca

Predsednica TD Sromlje Ana Kranjčič

Posadili so jih z namenom, da bi olepšali kraj in privabili ljudi od vsepovsod na ogled te sromeljske »Golice«, še opisuje in dodaja, da imajo srečo, da se na zemljišču, kjer se nahajajo narcise, pasejo ovce, ki ne jedo narcis, tako da jim ni treba kositi trave, ki raste tam, kajti če bi vse pokosili, naslednje leto narcise ne bi več zrasle. Kot pojasni, je parcela, kjer rastejo narcise, župnijska, cel nekdanji župnijski vrt so preuredili v neke vrste park, pred 18 leti pa so tam posadili tudi sadna drevesa (slive, jablane in češnje). V mesecu juniju bodo tako organizirali že tretjo češnjevo nedeljo, ko bodo na stojnicah postavili na ogled in seveda dali v pokušino vse možne izdelke iz češenj (štrudelj, pita, potica, sok, liker itd.).

Kranjčičeva še omenja, da člani društva na vseh avtobusnih postajališčih v šestih vaseh KS Sromlje vsako leto pred prvim majem posadijo rože ter pokosijo in počistijo okoli postaj. »Lani se je žal zgodilo, da so nam pokradli rože s koriti vred, vsako leto tudi zmanjkajo boljše vrste rož iz betonskih korit. Vse smo tudi prijavili na policijo,« o neljubih dogodkih razlaga predsednica TD.

22. aprila, na letošnji velikonočni ponedeljek, TD Sromlje organizira 2. tek po Poti vina in sonca, ki bo letos speljan samo po gozdnih poteh pogorja Orlica. Štart (ob 10.00) in cilj teka bosta pred Domom krajanov na Sromljah. Tekmovalna trasa je tako kot lani dolga 13 kilometrov, poleg tega bo na voljo tudi družinska proga v razdalji 2,5 kilometra, ki ne bo tekmovalna, opisuje Kranjčičeva in dodaja, da se prijave že zbirajo, priporočljivo je, da se tekači predhodno prijavijo pri predsednici društva (031 514 134).

Glavna naloga TD Sromlje, ki ima približno 150 članov, je urejanje kraja. Poleg košnje okrog javnih objektov in zasaditve rož skrbijo tudi za dva pred leti obnovljena javna vodnjaka – cerkveni in vaški, organizirajo prireditve (ob dnevu žena, tek, češnjeva nedelja in oktobrski tradicionalni pohod po sromeljski pešpoti – Poti vina in sonca, ki je najbolj obiskan, pohodniki pridejo praktično iz cele Slovenije pa tudi tujine). Poleg tega se društvo vsako leto predstavlja ter promovira pešpot in ponudnike ob njej na sejmih Alpe Adria v Ljubljani in Natura v Gornji Radgoni. »Sromlje imajo statistično dokazano največ sončnih dni v letu,« kot zanimivost še pove Kranjčičeva in dodaja, da je kraj poznan po odličnih vinih in vinogradnikih, tu so še sadjarji, živinorejci, prašičerejci in pa ribogojnica z ekološkimi ribami, edinimi v Sloveniji. Skrbijo tudi za kulturno dediščino, raziskovali so Ajdovsko jamo in vse, kar so tam našli, je shranjeno v depoju Posavskega muzeja Brežice. Sogovornica še omeni, da je na Sromljah živel tudi slikar Lenart Polšak, čigar slike so med drugim dali razviti na razglednice.

R. R.
« Nazaj na seznam
»