Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Stojanskem Vrhu so pred 60 leti dobili vodo in elektriko

Objavljeno: Sreda, 27.10.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
stojanski_vrh_60_let_prvega_vodovoda (21)

Vaščani Stojanskega Vrha pri prenovljenem nekdanjem vaškem vodnjaku

Minulo soboto so se na veselem druženju zbrali vaščani Stojanskega Vrha, podgorjanske vasi na desni strani reke Krke v KS Cerklje ob Krki. V tem letu namreč mineva natanko 60 let, odkar so v vasi prvič dobili vodo in elektriko.

29. oktobra 1961 ob 15. uri je potekala velika otvoritev vodovoda in elektrifikacije pa tudi odkritje spominske plošče štirih padlih vaščanov v NOB. Kot pravita domačina Mihael Kuhar in Martin Pešec, ki se še zelo dobro spominjata tistih zgodovinskih dni za Stojanski Vrh, so vodovod sicer dobili že za prvi maj, elektrika pa je prvič zasvetila ravno v zadnjih oktobrskih dneh okrog občinskega praznika.
stojanski_vrh_60_let_prvega_vodovoda (14)

Krajevni svetnik Robert Pečar je simbolično prerezal tudi trak.

Da bi v vasi imeli vodovod, so razmišljali že pred vojno, imeli so pripravljene tudi načrte in celo že začeli z izkopom, a je vojna vse ustavila. K sreči je en izvod njihovih načrtov ostal shranjen pri Higienskem zavodu v Ljubljani, tako da so lahko pričeli s prošnjami za denar, a so morali najprej nekaj let počakati, ker ni bilo sredstev. Zajetje so začeli graditi leta 1957, dve leti kasneje je prišel njihov vodovod v občinski družbeni plan. "Vse smo morali kopati na roke, zato je, razumljivo, trajalo toliko dlje, tudi tri mesece, da smo skopali jarek in potem zabetonirali," se spominjata Kuhar in Pešec ter dodajata, da je bilo z vodovodom neposredno povezanih 12 hiš v vasi (takrat je bilo vse do Gadove peči skupno 18 hiš, ki so spadale pod Stojanski Vrh). 1. maja 1961 je torej v vas prvič pritekla voda. Zgradili so napajališče za živino in eno javno pipo, kdor je hotel, si je potegnil cev do hiše. Domačini so izkopali jamo za zbiralnik, skopali in zasuli 1250 metrov dolg in 1,5 metra globok jarek. Z elektrifikacijo pa so začeli, ko je bil zgrajen daljnovod Cerklje-Hrastek. Luči so takrat zasvetile tudi v okoliških vaseh, npr. v Pošteni vasi in na Brveh.
stojanski_vrh_60_let_prvega_vodovoda (16)

Nekaj besed je sovaščanom namenila tudi občinska svetnica Zdenka Mirtek.


Kot pojasni Robert Pečar, ki v svetu KS Cerklje ob Krki zastopa Stojanski Vrh in Pošteno vas, se vaška skupnost ob priložnostih zorganizira in pristopi k skupnim akcijam, kot je bila tudi nedavna obnova nekdanjega vaškega vodnjaka ter ureditev okolice spominske plošče NOB (Stojanski Vrh je edina vas na desnem bregu Krke v cerkljanski KS, ki je imela med svojimi prebivalci padle borce NOB), pri čemer je KS Cerklje ob Krki pomagala v materialnem smislu, delo najbolj pridnih vaščanov pa je bilo seveda prostovoljno. Sicer pa si po njegovih besedah že nekaj časa želijo nek skupen prostor, kjer bi se vaščani lahko srečevali, a ker v vasi ni nobene primerne parcele, te možnosti zaenkrat nimajo, zato se po navadi srečajo kar ob cesti oz. na privatnem prostoru. Pečar pravi, da je to zadevo že enkrat izpostavil na seji sveta KS, zato bi bili seveda veseli, če bi se jim v prihodnosti omenjena želja tudi uresničila.
stojanski_vrh_60_let_prvega_vodovoda (27)

Mihael Kuhar (levo) in Martin Pešec pri spominski plošči NOB


Na Stojanskem Vrhu, ki naj bi bil celo najstarejša vas v cerkljanski KS - kot last stiškega samostana se omenja že leta 1228 (vir: Cerklje ob Krki nekoč in danes, avtor Drago Ivanšek) -, sicer živi nekaj več kot 50 prebivalcev, med njimi je tudi kar nekaj otrok, tako da se za prihodnost te vasi verjetno ni bati. Čez leto se vaščani zberejo na kresovanju, poteka tudi obdarovanje dedka Mraza, na veliko soboto pride svetokriški župnik blagoslovit njihova jedila (vas spada v župnijo Sveti Križ - Podbočje), ob priložnostih pa organizirajo tudi piknike in kakšne druge zabave.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»