Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na svetovnem festivalu praženega krompirja tudi društva iz sevniške občine

Objavljeno: Ponedeljek, 16.09.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
festival praženega krompirja postojna , juhe vrhovo 7.9.2019 (26).Movie_Snapshot

Festivala praženega krompirja v Postojni se je udeležilo tudi TD Tržišče.

Na deževno soboto, 7. septembra, smo se odpravili proti Postojni, kjer je potekal že 19. svetovni festival praženega krompirja v organizaciji Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Zjutraj smo se zbrali v Tržišču in na avtobus naložili vso potrebno opremo, pripomočke ter seveda krompir, razne začimbe in dodatke za pripravo te tradicionalne slovenske jedi. V Postojni, kjer se je zbralo več kot 60 ekip pražilcev iz Slovenije in tujine,nas je pričakalo sončno vreme.

OSEM DRUŠTEV IZ SEVNIŠKE OBČINE IN MED NJIMI ŠTIRI IZ TRŽIŠČA

festival praženega krompirja postojna , juhe vrhovo 7.9.2019 (16).Movie_Snapshot

Prihodnje leto bo 20. svetovni festival praženega krompirja potekal v Sevnici in zagotovo bodo na njem tudi člani kluba Hrast iz Tržišča.

Naš kraj Tržišče je bil najbolj množično zastopan, saj smo se ga udeležila kar štiri društva: Aktiv kmečkih žena, Društvo upokojencev Tržišče, Klub ljubiteljev starih vozil Mirnske doline Hrast in Turistično društvo Tržišče. Občino Sevnica je skupaj zastopalo kar osem društev, zato smo bili še posebej veseli novice, da bo naslednje prizorišče praženega krompirja naša domača Sevnica. Po prizorišču je dišalo po praženi čebuli, svinjski masti z ocvirki in ostalih začimbah, ki so sestavni del te tradicionalni jedi. Vsako društvo je pripravilo svoj najboljši recept za pripravo praženega krompirja: pražen krompir z jurčki, pražen krompir s kranjsko klobaso, s slanino, s semeni, zelenjavo in podobno. V glavnem človeška domišljija ne pozna meja. Za odličen okus pa je pomembno, da so sestavine z domačih njiv in vrtov. Po 12. uri se je pričelo razdeljevanje brezplačnih porcij praženega krompirja. Obiskovalci so pristopili k stojnicam in pokušali pražen krompir, pripravljen po tradicionalnih receptih ali pa s sodobnejšim pridihom. Čeprav so pražilci pripravili par ton krompirja, so porcije kmalu pošle, saj je bil obisk nad pričakovanji. Ker smo v Tržišču znani po odličnem cvičku, smo obiskovalcem postregli tudi s to odlično kapljico. Organizatorji so prireditev odlično promovirali in jo tudi izpeljali z odliko, saj je festival obiskalo par tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Predstavili so se tudi lokalni ponudniki domačih izdelkov in obrti. Prireditev je spremljal tudi zanimiv kulturni in glasbeni program. Naš kraj so na festivalu odlično predstavile tudi Mlade žurerke in splesnimi nastopi požele bučen aplavz.

PRIHODNJE LETO FESTIVAL PRAŽENEGA KROMPIRJA V SEVNICI

DSC00119

Podžupan občine Sevnica Janez Kukec pred prejemom praporja, ki napoveduje kraj prihodnjega srečanja.

Ob koncu prireditve je sledila še predaja praporja. Župan občine Postojna Igor Marentič in predsednik društva praženega krompirja Stanislav Menard sta prapor predala naslednji gostujoči občini, podžupanu občine Sevnica Janezu Kukcu. Tako že danes velja povabilo na 20. Festival praženega krompirja, ki bo v Sevnici, v soboto, 5. septembra 2020!

Za AKŽ, DU, društvo Hrast, TD Tržišče Janja Seničar Tratar, foto: Stane Markovič 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Pija – lončena posoda za mast

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito