Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na teku podnebne solidarnosti v Cerkljah pretekli ali prehodili skoraj 580 kilometrov

Objavljeno: Nedelja, 27.10.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
os_cerklje_ob_krki_tek_podnebne_solidarnosti (53)

Tek podnebne solidarnosti je bil priložnost tudi za medgeneracijsko druženje.

Na četrtkovem dobrodelnem dogodku OŠ Cerklje ob Krki – t. i. teku podnebne solidarnosti – je skoraj 200 obiskovalcev preteklo ali prehodilo kar blizu 580 kilometrov, na dogodku pa so zbrali več kot 1600 evrov za šolski sklad.

Glavni namen dogodka, ki se je odvil na tekaškem stadionu v Vojašnici Jerneja Molana Cerklje ob Krki, je bil zbiranje sredstev za šolski sklad. Ves zbran denar bo skrbno porabljen za financiranje različnih nadstandardnih dejavnosti vrtčevskih otrok in učencev šole (npr. šola v naravi, didaktični pripomočki itd.). Kot nam je povedal vodja dogodka, učitelj športne vzgoje Blaž Milar, tek podnebne solidarnosti na šoli kot športni dan izvajajo že nekaj let.
os_cerklje_ob_krki_tek_podnebne_solidarnosti (57)

Stojnica s peko palačink

Gre za projekt, ki ga vodi Slovenska Karitas, udeleženci pa tečejo oz. hodijo v solidarnosti do ljudi v revnejših državah, predvsem Afriki, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo. Mimogrede, učenci, dijaki, učitelji in starši so od leta 2010 do danes pretekli že 382.829,29 kilometra, kar pomeni, da je krog solidarnosti okoli planeta Zemlja sklenjen že devetič (en krog okoli ekvatorja meri 40.075 kilometrov). "Opažamo, da so otroci zelo motivirani, ko se beležijo pretečeni krogi oz. kilometri. Prejšnji teden smo imeli športni dan, na katerem je učenka 8. razreda pretekla kar 21,3 kilometra," je dejal in omenil, da so se po lanskem šolskem bazarju, na katerem so prav tako zbirali sredstva za šolski sklad, odločili, da bodo letos organizirali dogodek, ki bo namenjen vsem, ne samo otrokom. "Lepo je bilo videti na svežem zraku v gibanju in druženju vse generacije. To je bil prvi tak dogodek, za katerega srčno upamo, da zaživi in postane tradicija. Poleg dobrodelnosti smo naredili tudi nekaj dobrega za svoje zdravje in počutje," je poudaril Milar.

os_cerklje_ob_krki_tek_podnebne_solidarnosti (65)

Blaž Milar

Kot že omenjeno, je eden toplejših oktobrskih dni v vojašnico privabil 197 obiskovalcev, ki so pretekli kar 577,4 kilometra. Na dogodku so zbrali 1610,16 evra za šolski sklad. Udeleženci so lahko tekli, hodili in se družili ob stojnicah, kjer so zaposleni na šoli in starši pekli kostanj in palačinke. Na voljo so bili tudi sok, čaj, čokoladno mleko, jogurti, štrudelj in piškoti – za vsakogar nekaj. Prav tako se je odvijal srečelov, ki je imel za glavno nagrado tekaške copate.

OŠ Cerklje ob Krki se v prvi vrsti zahvaljuje Vojašnici Jerneja Molana, ki je odstopila atletski stadion in s tem omogočila, da so sploh imeli prostor, kjer so lahko izpeljali dogodek. Zahvaljujejo se vsem, ki so prispevali v obliki izdelkov ali finančno in tako pomagali pri zbiranju sredstev za šolski sklad. Zahvala gre tudi vsem staršem in učiteljem, ki so bili aktivno vključeni in s tem omogočili organizacijsko izvedbo ter seveda vsem prisotnim na dogodku.

R. R.
« Nazaj na seznam