Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na velikem adventnem vencu na Mostecu že gori prva svečka

Objavljeno: Sobota, 02.12.2017    Rubrika: PANORAMA Redakcija
advent_na_mostecu_2017_09

Dan pred začetkom adventa so na Mostecu ponovno pripravili prireditev Advent na Mostecu.

Brodarsko-turistično društvo Mostec je tudi letos dan pred prvo adventno nedeljo pripravilo prireditev Advent na Mostecu. Sredi vasi so šestič po vrsti postavili enega izmed največjih adventnih vencev v Sloveniji. Po navedbah predsednika društva Stanka Savnika ima letošnji obseg 61 metrov, kar predstavlja ravno toliko hiš na Mostecu.

advent_na_mostecu_2017_41

Prvo svečko na velikem adventnem vencu sta prižgala Mošanca Franc in Marija Merslavič.

Prireditev se je pričela s kulturnim programom v izvedbi Gasilskega pihalnega orkestra Loče in učencev OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, nato pa je dobovski župnik Matej Užmah opravil blagoslov adventnega venca in izpostavil pomen adventa. Prvo svečko sta prižgala domačina Franc in Marija Merslavič. Venec ima sicer premer 16 metrov, nanj pa so želeli dati toliko okraskov, kot je prebivalcev vasi Mostec - okoli 190, a jim na koncu ni uspelo, tudi zaradi vremena. Na ogled bo vse do 7. januarja 2018.

Po prižigu prve lučke je v cerkvici sv. Fabijana in Sebastijana sledila še sveta maša, na osrednjem prostoru, kjer se nahaja tudi maketa broda, ki služi kot prireditveni oder, pa je ves čas potekal adventni sejem. Stojnice so ponujale unikatne izdelke, s katerimi so si lahko obiskovalci polepšali predpraznično vzdušje, z dveh stojnic mošanskega društva pa je dišalo po kuhanem vinu, čaju in klobasah.

R. R.
« Nazaj na seznam
»