Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na vincencevo prva rez v grajskem vinogradu

Objavljeno: Nedelja, 22.01.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Grajska zimska rez (105)

Aleš Germovšek je pred rezatvijo podal nekaj napotkov za pravilno prvo rez vinske trte.

V današnjem nedeljskem dopoldnevu, na god sv. Vincenca, zavetnika vinogradov in vinogradnikov, so se zbrali botri in botrice vinske trte v grajskem vinogradu pod sevniškim gradom pri prvem letošnjem vinogradniškem opravilu – rezu vinske trte.

Grajska zimska rez (122)

Prvega opravila v grajskem vinogradu se je udeležila tudi dobrovoljna skupina botrc in botrov iz Slovenskih goric.

Pred pomembnim vinogradniškim opravilom so navzoče v hladnem zimskem dopoldnevu ob plesu drobnih snežink pri grajski vili, kjer so za prijetno dobrodošlico z domačim zeliščnimi pripravki in kuhanim vinom poskrbeli Loški zeliščarji ter domačimi dobrotami Kmetija Jazbec iz zaselka Drožanje, nagovorili župan Srečko Ocvirk, direktorica KŠTM Mojca Pernovšek in baron Moscon, ki ga že vrsto let upodablja Sinjo Jezernik.

Grajska zimska rez (155)

Po opravljeni rezatvi je vsak odnesel svoje reznike iz grajskega vinograda, tudi župan Srečko Ocvirk, poslanec Tomaž Lisec in občinski svetnik Rok Petančič.

Član Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj Milan Simonič je na kratko predstavil knjigo z naslovom Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne, ki so jo izdali v društvu ob lanskoletni 50-letnici. V strokovni monografiji je predstavljena večstoletna vinogradniška tradicija v sevniški občini – poleg zgodovinskih dejstev tudi uspešne zgodbe in preizkušnje od poznega srednjega veka vse do današnjih dni. Del besedila je namenjenega tudi vinogradu, ki ga je na sončnem pobočju pod sevniškim gradom v začetku 19. stoletja uredil tedanji lastnik Johann Händl pl. Rebenburg, leta 2007 so trse na novo zasadili člani vseh vinogradniških društev v sevniški občini.

Prijeten dogodek, ki ga je povezoval Ciril Dolinšek, je s pevskim nastopom popestrila boštanjska vokalna skupina Veritas,  ki jo sestavljajo Sara Praznik, Mateja Repovž Lisec in Tadeja Udovč. Za prijeten sprejem ob vhodu na prizorišče dogajanja sta poskrbela člana društva Sevniški graščaki, Marjana in Miran Štojs.

Grajska zimska rez (19)

Za prijeten sprejem ob vhodu na prizorišče dogajanja sta poskrbela člana društva Sevniški graščaki.

Botrcam in botrom vinske trte, ki vsako leto daje dober pridelek, so pri rezatvi s strokovnimi nasveti pomagali članice in članice štirih vinogradniških društvev sevniških občin – DV Malkovec, DV Studenec, DV Šentjanž in DV Sevnica – Boštanj.

Vsak sodelujoči je po rezatvi odnesel vsak svoje reznike iz vinograda in občudoval zimsko idilo v dolini spodnje Save, ki so jo počasi, a vztrajno belile snežinke.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte