Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na zdravje z dolenjskim posebnežem

Objavljeno: Četrtek, 23.05.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Cvickove princese (28)

Cvičkovim princesam se je na njihovi 20. obletnici pridružil tudi aktualni kralj cvička Jernej Martinčič iz Šmalčje vasi pri Šentjerneju.

V minulem četrtkovem zgodnjem večeru so v Vinskem dvoru Deu na Malkovcu cvičkove princese na vinsko-kulinaričnem večeru obeležile 20 let obstoja.

Cvickove princese, Lea Marija Colaric Jakse (3)

Prva cvičkova princesa, Lea-Marija Colarič-Jakše

Prvi izbor cvičkove princese je Zveza društev vinogradnikov Dolenjske organizirala leta 1999 in v letošnjem letu bodo na 47. tednu cvička, ki se bo odvijal v prihajajočem vikendu, izbrali že 21. zapovrstjo. In kdo so tiste, ki so osvojile laskavi naziv? Prva je bila Lea-Marija Colarič-Jakše, naslednje leto je bila izbrana Urša Zalar in nato je bil vrstni red naslednji: Saša Jerele, Zdenka Mirtek, Erika Avguštinčič, Irena Zupančič, Anita Hrastar, Barbara Kramar, Sonja Žagar, Vesna Komatar, Vesna Perko, Martina Baškovič, Jasmina Podlesnik, Tjaša Metelko, Andreja Simeonov, Maja Žibert, Eva Somrak, Anja Mrhar, Dragica Ribič in Ana Pavlin. Med navedenimi jih je sedem iz Posavja (med njimi so štiri iz sevniške občine) in vse prihajajo iz vinogradniških družin, kajti pri izboru cvičkove princese ne odloča videz kandidatk, ampak njihovo poznavanje vin in enologije – dekle, ki želi postati cvičkova princesa, mora pred ocenjevalno komisijo pokazati veliko mero znanja s področja vinogradništva, vinarstva, vinske kulture in tudi znanja tujih jezikov.

CVIČEK, DOLENJSKI POSEBNEŽ, SI ZASLUŽI SPOŠTOVANJE IN ZVESTOBO

Cvickove princese (18)

Aktualna cvičkova princesa, Ana Pavlin iz vasi Paha nad Otočcem

»Cviček je vino, ki si zasluži spoštovanje in zvestobo, saj so se že naši predniki močno trudili, da bi mu dodelili kakovost, ki jo danes ima in z veseljem sem princesa dolenjskega posebneža,« je povedala 11. cvičkova princesa Vesna Perko iz Šentjanža. Poslanstvo cvičkove princese je Jasmina Podlesnik iz Šentjanža, ki je osvojila naziv leta 2011, dopolnila še z dobrodelnostjo in vedno se bo z velikim zanosom spominjala dobrodelnega koncerta za takrat 8-letnega dečka Mihca, ki je potreboval finančna sredstva za operacijo v Londonu. »Občutek, da sem pomagala, je zelo lep, še posebej, ker je operacija uspela in Miha brezskrbno odrašča v krogu družine in vrstnikov,« se je spominjala dogodka, ki ga je organizirala in tudi vodila v sevniškem športnem domu skupaj z Gregorjem Trebušakom. V svojem enoletnem mandatu je prostovoljno vodila marsikatero prireditev in uspešno promovirala cviček na različnih dogodkih tudi Andreja Simeonov iz Zgornjih Vodal pri Tržišču. Prva cvičkova princesa in pobudnica izbora Lea-Marija Colarič-Jakše iz Kostanjevice na Krki je še vedno dejavna pri oznanjanju vrednot tega dolenjskega posebneža in je vzor naslednicam. »Vse to počnem z dobro voljo. Vino je naš starodavni pridelek in obenem turistični proizvod, ki ga lahko spremljajo zanimive in čudovite zgodbe,« je omenila v klepetu pred začetkom druženja v notranjih prostorih vinskega dvora na Malkovcu, kjer so se cvičkovim princesam pridružili še družinski člani, prijatelji in podporniki.

CVIČKOV DVOR

Idej cvičkovim princesam ne manjka in v letu 2004 so ustanovile Klub cvičkovih princes, pet let kasneje, leta 2009, so se pridružile novoustanovljenemu cvičkovemu dvoru. To eminentno skupnost sestavljajo poleg cvičkovih princes še kralj cvička, ki ga izbirajo od leta 1992, ter ambasador cvička, ki ga izbirajo od leta 1999. Ugled dolenjskega posebneža, kot nekateri poimenujejo cviček, tako gradijo prizadevni vinogradniki in vinogradnice ter njihovi družinski člani, prijatelji in podporniki. Na zdravje z dolenjskim posebnežem.

S. R.
« Nazaj na seznam